4.7.2018 16:39

Χ. Βιτσιλάκη: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα»

Η νέα πρύτανης Χ. Βιτσιλάκη μιλά για τα τρέχοντα προγράμματα

Ως το πανεπιστήμιο της επιστημοσύνης, αλλά και της ανθρωπιάς χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η νέα πρύτανης του, η Χρυσή Βιτσιλάκη σε συνέντευξή της σε ραδιόφωνο της Ρόδου. «Πρέπει να γίνει μια ακόμα πιο συγκροτημένη προσέγγιση με τους εκπροσώπους των βασικών πολιτικών και άλλων φορέων στα επιμέρους νησιά, επί των οποίων το Πανεπιστήμιο εδράζεται, για να γνωρίσουμε και να αφουγκραστούμε πιο συστηματικά την κοινωνία. Ταυτόχρονα, η κοινωνία να αφουγκραστεί εμάς. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες σ’ αυτή την συγκυρία που δεν μπορούμε παρά να αλληλοστηριχθούμε για να κάνουμε περισσότερα πράγματα, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και αρμοδιότητα».

«Μία από τις αναγκαίες προτεραιότητες είναι η δυνατότητα της αποτύπωσης του πολλαπλού έργου που παράγουμε, επιστημονικού και κοινωνικού, στα νησιά μας (Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Χίος κ.λπ.) και στις τοπικές κοινωνίες τους» αναφέρει η νέα πρύτανης. Επίσης επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα. Ως τέτοια δημιουργήθηκε και ως τέτοια πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, του κάθε πολιτειακού παράγοντα, να αναγνωρίζει τη συμβολή του Πανεπιστημίου μας, όχι μόνο στην επίτευξη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής αριστείας αλλά και τη σημαντικότητά του ως φορέα γνώσης, επιστήμης, πολιτισμού πάνω στο λιμενοβραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα υπέρτατα σύνορά της».

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

«Έχουμε ήδη στηρίξει δράσεις μέσω προγραμμάτων για την πολυνησιωτικότητα αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως το πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους. Παράδειγμα είναι τα «θερινά σχολεία» στα επιμέρους νησιά με τα σεμιναριακά μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου και με την πρόσκληση ξένων επιστημόνων και φοιτητών/φοιτητριών. Επίσης, είναι τα προγράμματα δια βίου μάθησης (ηλεκτρονικής) που οργανώσαμε μέσω πρότυπων και καινοτόμων δομών και διαδικασιών. Αυτή την παροχή επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα θα θέλαμε να τη συζεύξουμε με τα τοπικά ΚΕΚ δήμων και περιφερειών για να εμπλουτίσουμε τις δραστηριότητες ο ένας του άλλου και να παρέχουμε και δια ζώσης επιμορφωτικά προγράμματα. Η λογική και η αναγκαιότητα της νησιωτικότητας, ως στρατηγικής πολιτικής επιλογής στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθεί το αρχικό όραμα και λόγο για τον οποίο το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε και εδραιώθηκε…».

Η Χρυσή Βιτσιλάκη έχει διατελέσει: Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του ΤΕΠΑΕΣ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τέως Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τέως Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Παν/μιου Αιγαίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ