21.10.2017 15:28

ΦΩΤΟ- Στέρεψε η χρηματοδότηση, έκλεισε οριστικά η Σούδα

Τέλος Οκτωβρίου η λήξη της σύμβασης των 30 εργαζομένων

Ένας από τους χειρότερους καταυλισμούς της Ευρώπης, ένα σύγχρονο κολαστήριο για κάθε λογής παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, που εξέθεσε πολλαπλά τη Χίο και την Ελλάδα στα μάτια όλου του κόσμου, ο καταυλισμός της Σούδας, από το πρωί του Σαββάτου αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Η απόφαση της Ε.Ε. να μειώσει τη ροή χρηματοδότησης προς τις Μ.Κ.Ο. και να πάρει η ελληνική κυβέρνηση υπό την έλεγχό της πολλές αρμοδιότητες τις οποίες είχε εκχωρήσει κυρίως προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους συνεργάτες της σήμανε και την αρχή του τέλους για μία δομή που βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής αλλά και διεθνούς επικαιρότητας δεκάδες φορές.

Το ξήλωμα του καταυλισμού αποκάλυψε σταδιακά την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία διαβιούσαν δεκάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, κάτι που πολλές φορές στο παρελθόν πυροδότησε εξεγέρσεις, εσωτερικές αντιπαλότητες στον καταυλισμό και οδήγησε τους περίοικους του καταυλισμού, χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής, να στραφούν δικαστικά κατά του Δήμου Χίου που διαχειρίζονταν τον καταυλισμό.

Από το πρωί του Σαββάτου, οι εναπομείναντες παράτυποι μετανάστες καθώς και οι εργαζόμενοι της Μονομετοχικής, ξεκίνησαν τις εργασίες ξηλώματος της τελευταίας μεγάλης σκηνής, του λεγόμενου «Rub hall» σηματοδοτώντας έτσι το τέλος ενός καταυλισμού για τον οποίο ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα έχει να γράψει πολλά.

Τέλος και για τους εργαζόμενους

Η διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού σηματοδοτεί και το τέλος εργασίας για τους 30 εναπομείναντες εργαζόμενους που είχαν συμβληθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μέσω της Μονομετοχικής εταιρείας του Δήμου Χίου. Η σύμβαση εργασίας τους, που ανανεώνονταν κάθε μήνα, ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς να ανανεωθεί εκ νέου. Μετά την απομάκρυνση του τελευταίου οικίσκου, Μηχανικοί του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπό την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου θα προχωρήσουν στην αποτύπωση των ζημιών και στην αποκατάσταση του χώρου στην πρότερή του μορφή με έξοδα της UNCHR. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ