25.4.2018 10:35

Ένα κτίριο καταστρέφει την τουριστική όψη του Καρφά

Πηγή: Έντυπος "π"

Τη λύση της μίσθωσης από τον Δήμο και το «ντύσιμό» του στα πρότυπα της παλιάς Ιχθυόσκαλας προκρίνουν οι επαγγελματίες τουρισμού της περιοχής

Στη συνείδηση τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών του νησιού ο Καρφάς έχει καθιερωθεί ως η πιο επισκέψιμη τουριστική ζώνη της Χίου σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Επιχειρήθηκε να λειτουργήσει ως ζώνη μαζικού τουρισμού, ωστόσο η … προσγείωση των πτήσεων charter προσγείωσε ανώμαλα και τους όποιους ιδιωωτικούς σχεδιασμούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιλογή των επαγγελματιών να επενδύσουν σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια τον καθιστούν ως τον καταλληλότερο τόπο για όσους επιζητούν καταλύματα υψηλών παροχών, διαρκή παρουσία στη θάλασσα αλλά και νυχτερινή διασκέδαση.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική αλλά και η μεταναστευτική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, έστω και εποχικά, να κατεβάσουν ρολά και η εικόνα του Καρφά να αλλάξει δραματικά.

Η σημερινή εικόνα

Μία απλή επίσκεψη στην περιοχή λίγο πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι αρκετή προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι η φυσιογνωμία του Καρφά έχει αλλάξει σημαντικά. Κλειστά καταστήματα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ανύπαρκτα σε πολλά σημεία πεζοδρόμια και απομεινάρια του περασμένου καλοκαιριού συνθέτουν τη σημερινή εικόνα, μίας περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική ζώνη αλλά … μόνο στα χαρτιά.

Αγκάθι το κτίριο του Γιαμού

Το σημαντικότερο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο χώρο του κτιρίου του Γιαμού, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να τονίζουν στον «π» ότι η εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου στη μία από τις δύο εισόδους του Καρφά δεν συνάδει με μία περιοχή όπου επιχειρεί κανείς να αναπτύξει τουριστική δραστηριότητα.

«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τους υπεύθυνους του Δήμου ζητήσαμε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ενοικίασης του κτιρίου ώστε να τοποθετηθούν περιμετρικά του κτιρίου εικόνες από τοπία του νησιού κατά τα πρότυπα του κτιρίου της παλιάς ιχθυόσκαλας δίπλα από την αίθουσα επιβατών του Τελωνείου της Χίου. Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο δεν τιμά κανέναν, είναι σαφές ότι δεν μπορεί αυτή η εικόνα να αποτελεί την πρώτη εντύπωση που θα έχει ο επισκέπτης της περιοχής», ανέφεραν οι επιχειρηματίες στον «π».

Ασύμβατη η χρήση του με την τουριστική δραστηριότητα

Ένα επιπλέον πρόβλημα για τους ίδιους αποτελεί το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου τμήμα του κτιρίου έχει παραχωρηθεί σε Χιώτικη Εθελοντική Οργάνωση με σκοπό την παροχή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά.

«Σύμφωνα με το ΣΧΟΑΠ η περιοχή από το ξενοδοχείο «Erytha» μέχρι και μετά τον «Κόκκινο Βράχο» έχει χαρακτηριστεί ως καθαρά τουριστική ζώνη. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει ένα κτίριο και να κάνει ό,τι θέλει. Μία τέτοια δραστηριότητα, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στο κτίριο, ιδιαίτερα μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχεται σε αντίθεση με το ΣΧΟΑΠ και τις χρήσεις που προβλέπει η νομοθεσία», προσέθεσαν οι επαγγελματίες τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ετοιμάζονται να συντάξουν επιστολή προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να διαπιστωθεί εάν η χρήση του κτιρίου είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου.

Σε άσχημη κατάσταση η παραλία

Πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών της περιοχής είναι ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας του Καρφά. Αν και οι φετινές θερμοκρασίες ευνόησαν τους πρώτους κολυμβητές να ξεκινήσουν τα μπάνια από τις αρχές Απριλίου, λίγες ημέρες πριν τον Μάιο η εικόνα της παραλίας δεν είναι αυτή που αρμόζει στον Καρφά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Μπελέγρη το κοσκίνισμα της άμμου έχει προγραμματιστεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ευπρεπισμού στην παραλιακή ζώνη με το βάψιμο των φωτιστικών και την αλλαγή των λαμπτήρων από τα συνεργεία της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού.

Παράλληλα η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει προβλέψει μία μεγάλη εργολαβία για τον καθημερινό καθαρισμό της παραλίας από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. «Ο καθαρισμός θα γίνεται σε ημερήσια βάση και τη φουλ σεζόν ο καθαρισμός θα γίνεται δύο φορές την ημέρα», εξήγησε στον «π» ο αντιδήμαρχος.

Στα προσεχώς ανάπλαση των πεζοδρομίων

Τελευταίο προς επίλυση πρόβλημα αποτελούν τα σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια καθ’ όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί στον Καρφά. Παρά τις χρόνιες επισημάνσεις τόσο των επιχειρηματιών όσο και του Συλλόγου Φίλων του Καρφά, ότι η βραδινή κυρίως διέλευση πεζών ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα, η κατάσταση δυστυχώς παραμένει η ίδια.

Ακόμα και φέτος, αν και η δημοτική αρχή είχε εκφράσει την προ μηνών θέλησή της να προχωρήσει στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, αυτή ακόμα παραμένει σε επίπεδο σκέψεων.

«Υπάρχει σαφώς η πολιτική βούληση να προχωρήσει το ζήτημα της ανάπλασης των πεζοδρομίων. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις που θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό με δεδομένη την αριθμητική ανεπάρκεια των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η εντολή υπάρχει και ήδη επεξεργαζόμαστε σχέδια ώστε να δημιουργηθούν πιο ανθρώπινα πεζοδρόμια στο μεγαλύτερο κομμάτι του κεντρικού δρόμου που ξεκινά από την βόρεια είσοδο και καταλήγει στη νότια είσοδο του Καρφά», ανέφερε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Λ. Παπαλάνης.

Εκτός των άλλων αποκάλυψε ότι ομάδα αρχιτεκτόνων μελετά τον τρόπο ανάπλασης μπροστά από το κτίριο του Γιαμού στο πλαίσιο αλλαγής της εικόνας του Καρφά μέσα από ήπιες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του αλλά και ανάδειξής του.

Πηγή: Έντυπος "πολίτης"

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ