Χίος Πόλη

8/9/17 14:25

τελ. ενημ.: 9/9/17 19:22

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για βελτίωση των συνθηκών στη ΒΙ.ΑΛ..

Στο στόχαστρο της Ύπατης Αρμοστείας μπαίνουν οι συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Cecile Pouilly να καυτηριάζει από το Palais des Nations στη Γενεύη, τα προβλήματα που παρατηρούνται στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.

Ο κ. Pouilly διατύπωσε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Λέρο, νησιά που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Ανάγκη για επιπλέον προσωπικό

«Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για πιο δυναμική δράση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλούμε επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά» ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, καθώς η πλήρης διαχείριση της ανταπόκρισης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα στα νησιά μεταφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Υπαρκτός ο κίνδυνος βίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας σημείωσε ότι επειδή πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς μένουν στα νησιά εδώ και μήνες, οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία.

«Ο κίνδυνος πρόκλησης βίας, αυτοτραυματισμών και σεξουαλικών επιθέσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και χρειάζονται καλύτερες συνθήκες ασφάλειας», δήλωσε.  

Η αναφορά στη Σούδα και στη ΒΙ.ΑΛ.

Ο κ. Cecile έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην περίπτωση του νησιού μας όπου είπε: «Στη Χίο, υπήρξαν πάνω από 500 αφίξεις τον Αύγουστο. Το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα. Η πλειοψηφία μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε 12 σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την Υ.Α. Επίσης, περίπου 180 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο της Σούδας που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή και η οποία αναμένεται να κλείσει από καιρό».

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση