3.8.2017 17:12

Διπλό σενάριο εκκένωσης της Σούδας

• ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 134 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Υπέκυψε τελικά, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι έδωσε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά 134 προσφύγων σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η πρώτη μεταφορά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης και αφορούσε 25 άτομα, 15 από τη Σούδα και 10 από τη ΒΙ.ΑΛ..

Η δεύτερη και μεγαλύτερη οργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και αφορούσε τη μαζική μετακίνηση 109 ατόμων (39 από τη Σούδα και 70 από τη ΒΙ.ΑΛ.) στο λιμάνι του Πειραιά κι από εκεί σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο Απ. Τζιώτη, η λεπτομερής καταγραφή της Πέμπτης έδειξε ότι στη Σούδα διαμένουν 440 άτομα και στη ΒΙ.ΑΛ. 770. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί κάνουν τον αναπληρωτή δήμαρχο να αισιοδοξεί ότι το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας είναι πλέον πολύ κοντά, κάτι που ενισχύεται και από τις μηδενικές ροές των τελευταίων ημερών.

Τα σενάρια

Η πεποίθηση που επικρατεί στους κόλπους της δημοτικής αρχής ότι η περίοδος που διανύουμε αποτελεί τη «χρυσή ευκαιρία» για το οριστικό κλείσιμο ενός καταυλισμού που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα πολλάκις το νησί στο εξωτερικό, ωθεί τους υπεύθυνους να εξετάζουν σειρά σεναρίων για την άμεση διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού.

Το σενάριο «άμεσης απόδοσης» προβλέπει ότι όταν ο συνολικός αριθμός μεταναστών στη Σούδα πέσει κατά 40 ακόμη και φθάσει τους 400, τότε θα ασκηθούν πιέσεις ώστε οι μισοί να μεταφερθούν στη ΒΙ.ΑΛ. (η χωρητικότητα της οποίας προβλέπει τη διαμονή 1.000 ατόμων) και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν είτε σε διαθέσιμα καταλύματα ή με νέα μεταφορά σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την άσκηση πιέσεων ώστε ο αριθμός των μεταναστών να περιοριστεί στους 200, προφανώς με την οργάνωση μιας νέας μαζικής μετακίνησης, κάτι που θα επιτρέψει τη μεταφορά τους στη ΒΙ.ΑΛ. η οποία θα μπορέσει να απορροφήσει τους εναπομείναντες μετανάστες της Σούδας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αρχής στον «π», οι ισορροπίες είναι λεπτές, αφού ο χρόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί σύμμαχο των όποιων σχεδιασμών και είναι πιθανόν να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.

Στόχος πάντως είναι εντός του Αυγούστου να κλείσει οριστικά η Σούδα και να απαλλαγεί η δημοτική αρχή από το βασικό της βαρίδι. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ