28.4.2017 16:21

ΒΙΝΤΕΟ- «Υπάλληλοι προτρέπουν μετανάστες να μην πάρουν τα απορριπτικά έγγραφα ασύλου και να εξαφανιστούν»

Το προ μηνών δημοσίευμα του politischios.gr, ότι στη Χίο παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες μετανάστες παρότι έχουν βγει τα απορριπτικά έγγραφα ασύλου τους έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία μεταναστών στον Χιώτη Δικηγόρο Κώστα Βεργίνα ότι υπάλληλοι συγκεκριμένης υπηρεσίες προέτρεψαν μετανάστες να μη λάβουν το απορριπτικό έγγραφο ασύλου αφού σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους συλλάβουν.

Η καταγγελία

Όπως εξήγησε ο κ. Βεργίνας την Πέμπτη συναντήθηκε με μετανάστη που διαμένει σε δομή φιλοξενίας της Χίου. Ο ίδιος του ανέφερε ότι βρίσκεται σε απόγνωση αφού αφενός δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του αφετέρου του κατήγγειλε ότι υπάλληλος υπηρεσίας του είπε: «Έχει απορριφθεί η αίτησή σου αλλά φύτε τώρα γιατί αν στην επιδώσω θα πας «μέσα»».

«Μη ξέροντας τι να κάνει έψαξε να βρει δικηγόρο για να δει τι να κάνει. Όταν απορρίπτεται η προσφυγή και σε δεύτερο βαθμό τότε οι άνθρωποι αυτοί κανονικά κρατούνται προσωρινά, είτε μέχρι να βγει η απόφαση του διοικητικού εφετείου στην Αθήνα (αν προσφύγουν), είτε μέχρι να απελαθούν από τη χώρα. Όπως και να έχει δεν είναι λογικό και νόμιμο να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατό αυτοί οι άνθρωποι να είναι σε αυτή την κατάσταση, να μη γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, τι πρέπει να κάνουν και  να είναι ελεύθεροι ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί γνωρίζουν ότι η αίτησή τους έχει απορριφθεί», εξήγησε ο Κώστας Βεργίνας.

Σημαντική λεπτομέρεια; Ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η κράτησή τους, ο μόνος χώρος που μπορούν να κρατηθούν είναι τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου με δυναμικότητα περίπου 20 ατόμων.  

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ