12.4.2017 16:45

ΒΙΝΤΕΟ - Απειλεί με υποβάθμιση την ιστορική συνοικία του Κάστρου η προσφυγική φήμη της Σούδας

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών. Η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας του Φρουρίου ήρθε να δώσει πνοή σε ένα παραμελημένο  σημείο της πόλης, που από το 1922 μέχρι και πριν 15 χρόνια θεωρούταν υποβαθμισμένο και ανάξιο επίσκεψης τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες του νησιού.

Η ανάπλασή της περιοχής, τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, αλλά και τα έργα Δήμου και Αρχαιολογίας ανέδειξαν το Κάστρο ως τον κατ’ εξοχήν χώρο αναψυχής στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να αποτελεί βασικό πόλο έλξης για Χιώτες και επισκέπτες.

Ο κίνδυνος

Όλα αυτά μέχρι και πριν ένα χρόνο, όπου το μεταναστευτικό κατάφερε όχι μόνο να μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο αλλά και να επισκιάσει κάθε θετικό έργο που είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στο νησί. Οι εικόνες από τις εξεγέρσεις και τα επεισόδια με τους μετανάστες, η γεωγραφική γειτνίαση της Σούδας με το Κάστρο αλλά και ο καθημερινός περίπατος προσφύγων στα στενά της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα ο κόσμος να συνδέσει την πλατεία του Κάστρου με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να τρομοκρατηθεί και σταδιακά να αρχίσει να εγκαταλείπει ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Τα καταστήματα άρχισαν να αδειάζουν σταδιακά και ο κίνδυνος υποβάθμισης της ιστορικής συνοικίας του Κάστρου, που με τόσο κόπο αναβίωσε μέσα από τις στάχτες της, είναι και πάλι πιο κοντά από ποτέ.

Οι επιπτώσεις

Η μεταστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Κάστρου είναι ενδεικτική των επιπτώσεων του προσφυγικού στο νησί μας. Μεταβάλλει απότομα τις συνθήκες σε κάθε περιοχή στην οποία υπάρχει γειτνίαση των δομών προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών. Τις πιο πολλές φορές δημιουργεί προσωρινές αυταπάτες οικονομικής ευημερίας, σε βάθος χρόνου ωστόσο αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή.

Απόλυτα ασφαλής η πλατεία

Μη έχοντας άλλο τρόπο να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα, οι καταστηματάρχες του Φρουρίου για πρώτη φορά βγήκαν μπροστά στις κάμερες, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι η περιοχή είναι απόλυτα ασφαλής για κάθε ηλικίας επισκέπτη. Όπως είπαν στον «π», τα όσα ακούγονται περιορίζονται μόνο σε επίπεδο φήμης, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

«Η περιοχή είναι απόλυτα ασφαλής, είναι καλοφωτισμένη με μέριμνα του Δήμου και δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Καλούμε τους Χιώτες και τους επισκέπτες του νησιού να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντα την ιστορική συνοικία του Κάστρου», δήλωσαν οι ίδιοι στον «π».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ακύρωσης εκδρομής μαθητών της Μυτιλήνης στο Κάστρο, αφού γονείς και καθηγητές φοβήθηκαν για την ασφάλεια των μαθητών, έχοντας ως εικόνα αυτή που μεταδίδονταν από εθνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

«Μία επίσκεψη θα πείσει τους πάντες ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Η πλατεία και το Φρούριο είναι ιδανική επιλογή για κάθε ηλικία, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας», κατέληξαν οι ίδιοι, ευελπιστώντας ότι η τοπική κοινωνία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ