Χίος Πόλη

18/10/17 9:52

τελ. ενημ.: 19/10/17 11:51

«Ανασταίνει» την παλιά Ιχθυόσκαλα η ΕΤΑΧ

ΜΕ 500.000 ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ επιχειρείται η μεταμόρφωσή της σε μία σύγχρονη αίθουσα επιβατών

επιχειρεί να δώσει, μέσω του Leader Αλιείας, η Ε.Τ.Α.Χ.. Η κοινή διαπίστωση φορέων αλλά και πολιτών ότι το νησί χρειάζεται να αναπτύξει μία σύγχρονη πύλη εισόδου, αντίστοιχη αυτής που υπάρχει στον γειτονικό Τσεσμέ, αποτέλεσε την πρώτη σκέψη που τροφοδότησε την ιδέα μετατροπής της παλιάς ιχθυόσκαλας σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει με άνεση εκατοντάδες επισκέπτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που θα είναι και ο φορέας διαχείρισης του έργου, του Τελωνείου, της Αστυνομίας αλλά και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Η συνεργασία απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα την ένταξη του έργου στο Leader Αλιείας με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται να γίνει

Όπως εξήγησε στον «π» ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ, Ι. Αμύγδαλος, η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια καλύπτει το 100% των δαπανών. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά όλου του όγκου εξυπηρέτησης των επιβατών στο κτίριο της παλιάς ιχθυόσκαλας, ώστε εκεί να γίνεται όλη η γραφειοκρατική εργασία. «Με δεδομένο ότι όταν οποιοδήποτε κτίριο αναπλαστεί από δημόσιους πόρους απαγορεύεται να προκύπτουν έσοδα από αυτό, προκρίναμε τη λύση της μεταφοράς όλων των υπηρεσιών ,δηλαδή του Τελωνείου και της Αστυνομίας, στο κτίριο της παλιάς ιχθυόσκαλας. Εκεί θα γίνονται όλες οι διαδικασίες κάτω από ανθρώπινες συνθήκες», εξήγησε.

Τα επόμενα βήματα

Στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν γραφειοκρατικό αγώνα συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε το έργο να δημοπρατηθεί άμεσα και να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου, έργο που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (τυπικά) μέχρι το τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου. «Ελέγχουμε τη νομιμότητα του κτιρίου, κάνουμε μία αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και προχωράμε δυναμικά», κατέληξε ο κ. Αμύγδαλος.

Πως θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο κτίριο

Παρότι η μελέτη που εκπονεί η ΕΤΑΧ δεν προβλέπει την ενοποίηση των δύο κτιρίων, ο σχεδιασμός που έχει γίνει μετατρέπει το υφιστάμενο κτίριο, δηλαδή της σημερινής αίθουσας επιβατών του Τελωνείου, σε χώρο αναψυχής και χαλάρωσης για τους επισκέπτες από τα έναντι παράλια.

«Θα εξελιχθεί σε έναν χώρο όπου ο επισκέπτης είτε πριν την είσοδό του στη χώρα, είτε λίγο πριν αναχωρήσει από αυτή, θα μπορεί να έχει λίγα λεπτά χαλάρωσης. Θα μπορεί να λειτουργεί κάποιο μαγαζάκι, να μπορεί να απολαύσει έναν καφέ, να ξαποστάσει και να κάνει ένα διάλλειμα πριν το ταξίδι του», ανέφερε ο Ι. Αμύγδαλος. Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο λειτουργίας Duty Free, αν προκύψει νεότερη πρόταση από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Πρακτικά το λιμάνι θα αποκτήσει διπλή αίθουσα αναμονής επιβατών, μια η υπάρχουσα για τους επιβάτες εσωτερικού και μια η νεότερη, αν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί, για τους επιβάτες εξωτερικού.

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση