22.5.2023 9:47

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών στη Χίο

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρώτη ανάγνωση τυγχάνει γενικότερης αποδοχής για τους κερδισμένους και τους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Πρώτο όνομα στη λίστα των κερδισμένων της τοπικής εκλογικής μάχης, είναι αυτό του Νότη Μηταράκη αφού τα γεγονότα με τα ΜΑΤ στα Μεστά και στο Αίπος, όχι μόνο δεν έκαμψαν την εκλογική του επιρροή, απεναντίας αύξησε τα ποσοστά του.

Έτσι με καταμετρημένο το 90% των εκλογικών τμημάτων από πλευράς σταυροδοσίας υποψηφίων ο κ. Μηταράκης συγκεντρώνει 6.954 ψήφους έναντι 6.551 ψήφων του 2019.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αξιοσημείωτη είναι και η εκλογική επίδοση της Καλλιόπης Γιαννούλου που κατάφερε να βρεθεί στη 2η θέση του γαλάζιου ψηφοδελτίου συγκεντρώνοντας 2.370 ψήφους.

Η μεγάλη ανατροπή ωστόσο ήρθε από τον Σταύρο Μιχαηλίδη, αφού φαίνεται ότι όχι μόνο έπεισε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά έφερε στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικούς του ψήφους, φέρνοντας τον κεντρώο χώρο στο προσκήνιο και μετατρέποντάς τον σε ρυθμιστή της τοπικής πολιτικής σκηνής, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατηγική του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παρλαμά.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η εκλογική παρουσία του Χριστόφορου Κριμιζή, ο οποίος βρέθηκε στη 2η θέση με 1.530 σταυρούς.

Οι χαμένοι

Από τους βασικούς ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης ήταν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν πάνω από το 10% της εκλογικής τους δύναμης, κάτι που οδήγησε αυτόματα και στην απώλεια της βουλευτικής έδρας. Έτσι από τους 3.287 σταυρούς το 2019 ο κ. Μιχαηλίδης βρέθηκε με 1.795 ενώ η εκλογική επίδοση των συνοποψηφίων του ήταν στα όρια της αμελητέας ποσότητας.

Από τους μεγάλους χαμένους ήταν και ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Τρομπούκης, που παρά τη διαρκή παρουσία στο διαδίκτυο και τις συνεχείς συνεντεύξεις φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει ικανοποιητικό ποσοστό ψηφοφόρων, ερχόμενος 3ος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, κάτι που σηματοδοτεί και το άδοξο τέλος της παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και το εκλογικό αποτέλεσμα αφού κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1.789 ψήφους μη μπορώντας ουσιαστικά να απειλήσει όχι τον Νότη Μηταράκη αλλά ούτε καν την κα. Καλλιόπη Γιαννούλου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ