Επιμελητηριακές εκλογές 2017

13/12/17 19:00

τελ. ενημ.: 14/12/17 18:44

ΒΙΝΤΕΟ – Το Επιμελητήριο δεν είναι ο θεσμός της γραβάτας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Άκρως αποκαλυπτική από κάθε άποψη, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο, ήταν η συνέντευξη του παραχώρησε στο politischios.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Γ. Γεωργούλης.

Στη συνέντευξη, που η πρόσκληση απευθύνθηκε στους επικεφαλής και των δυο επιμελητηριακών συνδυασμών,  δεν εμφανίστηκε ο Παντελής Λεγάτος, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Γ. Γεωργούλη.

«Δεν είναι κακό που δεν ξέρει τι είναι το Επιμελητήριο…»

Κατ’ αρχή ο νυν πρόεδρος κι εκ νέου υποψήφιος σχολίασε τη στάση της «Ενωτικής Κίνησης» να μην συμμετάσχει στις ανοιχτές συζητήσεις του «π». «Αρνείται να συμμετάσχει γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να μπει στο Επιμελητήριο, που όμως δεν ξέρει τι είναι το Επιμελητήριο. Ίσως είναι η άγνοια για τον θεσμό που τον φοβίζει. Όμως δεν είναι κακό να ασχολούνται νέα άτομα με το Επιμελητήριο. Απεναντίας είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα από τον συνδυασμό τον δικό μας σε σύνολο 42 υποψηφίων, μόνο οι 10 έχουν εκλεγεί ξανά», ανέφερε.

«Αυτή είναι η εμφάνισή μου…»

Με ιδιαίτερο τρόπο απάντησε και στην κριτική που δέχεται για το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με τα ρούχα εργασίας του. «Το Επιμελητήριο δεν είναι ο θεσμός της γραβάτας. Είμαι ένας εργαζόμενος πρόεδρος που δίνει καθημερινά αγώνα για να επιβιώσει. Όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε ως επαγγελματίες δεν μου δίνουν τη δυνατότητα να παίζω θέατρο και να πηγαίνω να αλλάζω ρούχα για να κάνω το εφέ μου. Αυτά τα σιχαίνομαι».

Ο ρόλος της ΝΟΔΕ Χίου

Μπορεί πάντως στα περισσότερα ανά την Ελλάδα Επιμελητήρια να υπάρχει μόνο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ωστόσο η Χίος των 2.500 μελών επιλέγει να κατέλθει στις εκλογές με 2 ξεχωριστούς συνδυασμούς. Την απάντηση στα εύλογα ερωτήματα δίνει ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης.

«Εδώ και 3-4 μήνες από τον καιρό που ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν οι εκλογές 16 και 17 Δεκεμβρίου, προχωρήσαμε στη συνένωση των 3 συνδυασμών που υπήρχαν στο Επιμελητήριο. Μετά είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον Κ. Βεζέρη και προσωπικά του έκανα πρόταση να μιλήσουμε και να κατεβάσουμε ενιαίο συνδυασμό. Είπε ότι θα έρθει αλλά τελικά κατέβηκε με τον συνδυασμό του κ. Λεγάτου. Παράλληλα η ΝΟΔΕ από την αρχή έψαχνε έναν επικεφαλής για να κατέβει στο Επιμελητήριο. Μιλήσαμε με τον κ. Πρ. Μανωλάκη πάρα πολλές φορές και ακόμα περιμένω να έρθει να με βρει, όπως είχαμε πει. Δυστυχώς ήταν λάθος της ΝΟΔΕ να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία».

 «Μας απέκλεισαν για τη θέση μας στο προσφυγικό»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα με τον Γ. Γεωργούλη να ξεκαθαρίζει ότι προσφυγικό και ανάπτυξη δεν παντρεύονται.

«Πριν από 2 χρόνια πήραμε μία απόφαση ομόφωνη και από τότε δεν την έχουμε αλλάξει. Η Χίος δεν μπορεί να αντέξει αυτή τη ροή. Πρέπει να υπάρχει μία δομή πολύ καλά οργανωμένη, με ανθρώπινες συνθήκες, να καταγράφονται αυτοί οι άνθρωποι και να φεύγουν. Θα πρέπει να αρθεί πια η απαγόρευση γεωγραφικής μετακίνησης. Η θέση μας αυτή μας έφερε σε σύγκρουση τόσο με τη δημοτική αρχή, όσο και με τον κυβερνητικό βουλευτή. Όταν τους θέσαμε σε μία συνάντηση τις απόψεις μας, αποκλειστήκαμε από αυτή την επιτροπή και δεν μας ξανακάλεσαν», αποκάλυψε.  

«Ακόμα και ηττημένος θα είμαι στο Σύνταγμα»

Η ημίωρη συνέντευξη ολοκληρώθηκε με το φλέγον ζήτημα του νησιωτικού ΦΠΑ, για το οποίο ο Γ. Γεωργούλης σημείωσε ότι σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας μπορεί να αποτελέσει καίριο πλήγμα στον τουρισμό από τη Σμύρνη και την Κων/πολη.

Εξαπολύοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση έκανε λόγο για ξεκάθαρα κυβερνητική απόφαση σε ότι αφορά στην επικείμενη κατάργησή του, προαναγγέλλοντας ακόμα και συντονισμένο αποκλεισμό των πυλών εισόδου των νησιών. «Η χώρα μας θα είναι η μοναδική χώρα που είχε αυτό το δικαίωμα και το απεμπόλησε».

Απώλεια

Σχολιάζοντας την απομάκρυνση από το συνδυασμό του των Β. Παππά και Μ. Κριμιζή ο Γ. Γεωργούλης χαρακτήρισε απώλεια την απόφαση τους να μην είναι υποψήφιοι. «Πρόσφεραν πολλά. Ενδεχόμενα να υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα αλλά είμαστε εδώ για να πετυχαίνουμε τη σύνθεση. Η άποψη τους θα λείψει», σχολίασε.

Τέλος σημείωσε ότι παρά την προσπάθεια ταύτισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ από διάφορα κέντρα  ουδέποτε είχε σχέση με το κυβερνών κόμμα. «Έχω πολιτικές απόψεις αλλά δεν μου αρέσει να ακολουθώ τα κόμματα. Δεν θέλω να είμαι πρόβατο ενός κομματικού μηχανισμού» κατέληξε.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

«Απέρριψαν δυο προτάσεις ενιαίου ψηφοδελτίου. Ήθελαν οπωσδήποτε την προεδρία»

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργούλης υπήρξαν συναντήσεις με τον Π. Λεγάτο σε μία προσπάθεια να υπάρξει ένα μόνο ψηφοδέλτιο. «Κάναμε μία συνάντηση με τον κ. Λεγάτο και πάνω στην προσπάθεια της συνένωσης κατεβάσαμε δύο προτάσεις. Η μία πρόταση ήταν να συνεχίσω εγώ για τα επόμενα δύο χρόνια, να θητεύσει στο θεσμό εκείνος και μετά να αποχωρήσω. Δεν ήθελαν ούτε καν να τη συζητήσουν. Η δεύτερη πρόταση ήταν να αποχωρήσουμε και οι 2, δηλαδή κι εγώ κι εκείνος και μετά τη συνένωση των δυο συνδυασμών να προκύψει ένας επικεφαλής. Ούτε αυτό το δέχτηκαν. Επέμειναν να εκλέξουν πρόεδρο.»

Παράλληλα αποκάλυψε τον ρόλο στελεχών της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι ο Δημ. Καράλης του είπε ότι ήταν πρωτεργάτης του αντίπαλου συνδυασμού. «Δεν το κατανόησα ποτέ. Λυπήθηκα που μου το είπε αλλά ποτέ δεν ζήτησα εξηγήσεις», ανέφερε.

 

Σχόλια άρθρου: 0