29.2.2024 14:28

Στα σκαριά project του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων στις Οινούσσες με... drones (video)

Στα σημαντικά ερευνητικά project τα οποία έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα οποία το ίδρυμα φιλοδοξεί να φιλοξενήσει στο υπό παραχώρηση κτιριακό συγκρότημα του “Γ. Καλουτάς” στον Κάμπο, αναφέρθηκε μέσα από παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης στη Χίο, ο αντιπρύτανης Πέτρος Καβάσαλης. 
Όπως εξήγησε, πρόκειται, για εμβληματικά έργα τα οποία έχουν ιδιαίτερο και ευρύτερο ενδιαφέρον στην περιοχή της Χίου. 

Μεταφορά φαρμάκων με Drones

Πρώτο project, είναι αυτό της δυνατότητας χρήσης μικρών drones, κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, το οποίο έχει λάβει και την πρώτη χρηματοδότηση, με στόχο αυτά να χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία εντός της Χίου ή με τις Οινούσσες, ώστε να μην απασχολούνται μέσα που έχουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
“Η πρώτη εφαρμογή που θέλουμε είναι για να μεταφέρουμε φάρμακα στις Οινούσσες. Το δεύτερο project είναι η αντλία στην πλατφόρμα για την αφαλάτωση στην Αιγνούσα και τρίτον ένα μεγάλο σχέδιο που εκπονούμε τώρα και αναζητάμε χρηματοδότηση, για τη δημιουργία ενός κέντρου αισθητήρων στο Αιγαίο, το οποίο μπορεί να καταγράφει ακριβώς την κίνηση των υδάτων, την οξύτητα των υδάτων και να προβλέπει προβλήματα”, ανέφερε ο αντιπρύτανης. 

Όπως ανέφερε στους περιφερειακούς συμβούλους, το κέντρο που σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο “Καλουτάς” πέρα από την ερευνητική διάσταση που θα έχει και θα έχει και μία σημαντική πολιτική διάσταση αφού όπως εξήγησε: “Θα να γίνει ένας μηχανισμός που θα συμβάλει μαζί με όλους τους άλλους, στην αντιμετώπιση κρίσεων στο Αιγαίο, προφανώς κατά κύριο λόγο περιβαλλοντικών κρίσεων αλλά και άλλων κρίσεων, αφού σκεφτόμαστε να δώσουμε δύο ακόμη διαστάσεις αυτό σε αυτό το κέντρο. Μία γεωπολιτική για να φιλοξενήσουμε δραστηριότητες που έχουμε στη Ρόδο και που θα αναπτύξουμε σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια δραστηριότητες παρατήρησης της γεωπολιτικής της ευρύτερης περιοχής τους ανατολικής μεσογείου καθώς και ένα μικρότερο κέντρο που θα μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη διότι ακριβώς θα βλέπει τα θέματα της περιφερειακής οργάνωσης με βάση ακριβώς τις καινούργιες δυνατότητες που η ευρωπαϊκή ένωση δίνει στις περιφέρειες”.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ