27.2.2024 12:47

Ομόφωνο Ψήφισμα του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συζήτησαν το υποβληθέν προς ψήφιση Νομοσχέδιο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» και ομόφωνα τοποθετούνται ως εξής: 

1. Το εσπευσμένα υποβληθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Καμιά «ερμηνεία» ή «ανάγνωση» δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάγκη θεσμοθέτησης λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εφόσον το Σύνταγμα ρητά ορίζει ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασική́αποστολή́ του Κράτους και παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

2. Η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση αποσπώντας την προσοχή της Πολιτείας και το ενδιαφέρον των πολιτών από τα δημόσια Πανεπιστήμια - και δη τα περιφερειακά και ακριτικά όπως το Παν. Αιγαίου- επιδεινώνοντας τις ανισότητες χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ενισχύοντας τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών σε δημοφιλή αντικείμενα με κίνδυνο την εργαλειοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και την περιθωριοποίηση γνωστικών αντικειμένων κυρίως στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. 

3. Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, η ραγδαία αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού τη δωδεκαετία 2008-2020 (56%), σε συνδυασμό με την αναντίστοιχη αύξηση του διδακτικού προσωπικού (μόλις κατά 6%), επιδείνωσαν τους δείκτες ‘Φοιτητές (κανονικών εξαμήνων) ανά Διδακτικό Προσωπικό’ (αύξηση κατά 66%) και ‘Φοιτητές (κανονικών εξαμήνων) ανά μέλος ΔΕΠ’ (αύξηση κατά 39%) ενώ οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών αναγκών λόγω της εξ' ορισμού γεωγραφικά καταμερισμένης λειτουργίας του. Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό – κυρίως σε διοικητικό προσωπικό ειδικών προσόντων (π.χ. στελέχη Τεχνικής Υπηρεσίας) – και η υποχρηματοδότηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος, επιβάρυναν κατά πολύ τις ήδη περιορισμένες και προβληματικές κτιριακές κι εργαστηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου καθώς και τις υποδομές φοιτητικής μέριμνας. 

4. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως το μοναδικό Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος επιτελεί έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο στην ακριτική περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Γι' αυτό τον λόγο, η λειτουργία του θα πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς η όποια συρρίκνωση και αποψίλωσή του σε φοιτητικό πληθυσμό και σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και την αναπτυξιακή δυναμική των νησιών μας. 

Η Πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υποστηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην παραμεθόριο της Ευρώπης, το οποίο παρά τις αντιξοότητες διακρίνεται διεθνώς για την ποιότητα των σπουδών του και το ερευνητικό του έργο και αποτελεί κέντρο Αριστείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ