16.4.2021 14:17

Μέτρα στήριξης για τα ακριτικά Πανεπιστήμια

Μέτρα για τη στήριξη των ΑΕΙ της περιφέρειας, πολλά τμήματα των οποίων κινδυνεύουν από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φέτος, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, η θέσπιση «προστατευτικών» μέτρων φαίνεται ότι ακυρώνει στην πράξη το νέο εξεταστικό σύστημα, «αποστολή» του οποίου είναι να αντιμετωπίσει δύο παθογένειες των προηγούμενων ετών: την εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών με πολύ χαμηλές βαθμολογίες αλλά και την ύπαρξη τμημάτων ΑΕΙ με επιστημονικά αντικείμενα που δεν ενδιαφέρουν και δεν συγκεντρώνουν παρά μόνο εκείνους τους υποψηφίους που έχουν τα λιγότερα μόρια.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έχει διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ως τμήματα χαμηλής ζήτησης επιστημονικά αντικείμενα που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ή έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, οπότε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται τώρα η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ζήτησης και ποιότητας στα ΑΕΙ.

Για τα θέματα αυτά έγιναν συναντήσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο με τις διοικήσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Σε πρώτη φάση αναμένεται, όπως ήδη έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 22 Φεβρουαρίου, να δοθούν λιγότερες θέσεις εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και στις σχολές υψηλής ζήτησης και περισσότερες στην επαρχία και στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι τα νέα «εισιτήρια» εισόδου στα ΑΕΙ που ισχύουν από φέτος θα αφήσουν πολλά περιφερειακά τμήματα σχεδόν... χωρίς πρωτοετείς. Στην κατηγορία αυτή πιθανώς θα βρίσκονταν Τμήματα Δασοπονίας ή Περιβάλλοντος, που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια σχολές μειωμένου ενδιαφέροντος.

Πάντως, ανάλογα με το πόσες κενές θέσεις θα μείνουν τελικά σε τμήματα που προσέφεραν σπουδές μειωμένου ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιλογών των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία από την εξεταστική διαδικασία του 2022, θα διαμορφωθεί το νέο προφίλ της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία, φέτος το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια. Πέρυσι περίπου 9.000 άτομα έμειναν εκτός ΑΕΙ από τη Θεωρητική Κατεύθυνση που προσέφερε λιγότερες θέσεις πανελλαδικά και είχε περισσότερους υποψηφίους.

Πηγή: Το Βήμα

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ