19.7.2017 20:23

Υποσχέσεις για κλείσιμο της Σούδας με τη βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε.

«Τους είπαμε ότι ο καταυλισμός πρέπει να κλείσει και μας είπαν ότι αναλαμβάνουν το κόστος», είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μανώλης Βουρνούς.

Την πεποίθησή του ότι το κλείσιμο της Σούδας είναι ζήτημα χρόνου, εξέφρασε από το βήμα του μικροφώνου του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, απαντώντας στα μαζικά ερωτήματα των συμβούλων της αντιπολίτευσης για το αν ο Δήμος τελικά επιθυμεί το κλείσιμο του καταυλισμού με δεδομένο τον μηδενισμό των προσφυγικών ροών αλλά και τη μείωση του αριθμού των μεταναστών στο εσωτερικό του.

Από 1.070, μόλις 670 άτομα

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι από 1.070 άτομα αυτή τη στιγμή η Σούδα φιλοξενεί 670 άτομα, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο αφού υπάρχει συνεργασία Σούδας και ΒΙ.ΑΛ. για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών με τέτοιο ρυθμό που να μη δημιουργηθεί «ασφυξία» στο Hotspot του Χαλκειούς.

«Προφανώς και θέλουμε να κλείσει η Σούδα και αδυνατώ να κατανοήσω τα υπονοούμενά σας», απάντησε ο κ. Βουρνούς στα λεγόμενα του συμβούλου Νίκου Νύκτα που προηγουμένως είχε διερωτηθεί αν υπάρχουν συμφέροντα που κρατούν τη Σούδα ανοιχτή παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλαμβάνει δράση η Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Μανώλης Βουρνούς αποκάλυψε ότι εδώ και δύο μήνες υπάρχουν επαφές του Δήμου με τη Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. με σκοπό τη μεταφορά της Σούδας στο «18».

«Τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να παίρνουμε χρήματα από τη Σούδα και ότι θέλουμε πλέον να κλείσει ο καταυλισμό. Ζήτησαν εναλλακτικές και τους απαντήσαμε ότι η απόφασή μας είναι να μεταφερθούν όλες οι δομές στο «18». Όλα αυτά έγιναν πριν 2 μήνες. Οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης που πλέον θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επανήλθε πριν 2 εβδομάδες και μας είπαν ότι υπάρχουν τα χρήματα και προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τη μετεγκατάσταση. Έγινε σαφές λοιπόν ότι υπάρχει και ο τόπος και το χρήμα. Πρέπει το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής που πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», εξήγησε ο κ. Βουρνούς. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ