30.5.2025 14:27

Το τοματάκι της Χίου στο δρόμο για την αναγνώριση Π.Ο.Π

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει επίσημα την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Την επίσημη πρόταση για τον χαρακτηρισμό του Τοματακίου Χίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) θα παρουσιάσει την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, στις 19:00, η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Χίου, επί της οδού Πολυτεχνείου 1.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση ενός ιδιαίτερου προϊόντος της χιακής γης, το οποίο φέρει ισχυρά χαρακτηριστικά ποιότητας και ταυτότητας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εγκριθεί ο χαρακτηρισμός του χιώτικου τοματακίου ως Π.Ο.Π., κάτι που θα ενισχύσει θεαματικά τη θέση του στην αγορά, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ποιότητα που αναγνωρίζεται διεθνώς

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ανάδειξης και ενίσχυσης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς πιστοποίησης μέσω των ευρωπαϊκών σημάτων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., τα οποία φέρουν ισχυρό κύρος και αξιοπιστία διεθνώς. Όπως σημειώνεται, τα προϊόντα αυτά βασίζονται σε ντόπιο γενετικό υλικό και παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, κάτι που ισχύει σε απόλυτο βαθμό και για το τοματάκι της Χίου.

Το χιώτικο τοματάκι καλλιεργείται με άνυδρο τρόπο, γεγονός που εντείνει τα αρώματά του και ενισχύει τη γευστική του ιδιαιτερότητα. Η ξήρανσή του πραγματοποιείται υπό σκιά, γεγονός που διατηρεί ζωντανό το χρώμα του, ενώ η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού.

Οφέλη για την τοπική κοινωνία

Η αναγνώριση του προϊόντος ως Π.Ο.Π. αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στη Χίο, παρέχοντας στους παραγωγούς ισχυρό κίνητρο να προχωρήσουν σε τυποποίηση και εμπορική ανάδειξη του προϊόντος. Παράλληλα, θα ενδυναμώσει την ταυτότητα του νησιού στον αγροδιατροφικό χάρτη και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στο ίδιο το προϊόν αλλά και συνολικά στην τοπική οικονομία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλλη, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και κατοίκους της Χίου να παραστούν στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι:

«Όταν αναδεικνύεται ένα τοπικό προϊόν, είναι προς όφελος όλων και πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι».

Η παρουσία των πολιτών και των τοπικών φορέων θεωρείται κρίσιμη, καθώς η στήριξη της κοινωνίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ