Αυτοδιοίκηση

7/11/17 22:44

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:26

Τιμολογιακή πολιτική στο νερό σε βάρος της πόλης

Αμετάβλητες τελικά οι κλίμακες κατανάλωσης στα χωριά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝ Χίου

Η κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η ψαλίδα τιμολόγησης του νερού μεταξύ των χωριών της Βόρειας και της Νότιας Χίου με την ευρύτερη περιοχή του κέντρου κυριάρχησε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝΧ το απόγευμα της Τρίτης, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής για το νέο έτος.

Παρά την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εταιρείας να επέλθουν αλλαγές στις κλίμακες τιμολόγησης των Καρυών, της Λαγκάδας, της Συκιάδας, των Αυγωνύμων, της Σιδηρούντας, του Πιτυούς, του Αναβάτου, της Βολισσού, των Καρδαμύλων και της Αμανής, αυτό δεν έγινε δεκτό αφού υπήρξε φόβος μαζικών αντιδράσεων και άρνησης πληρωμής των λογαριασμών.

Τους φόβους αυτούς εξέφρασε η υπεύθυνη της Οικονομικής Υπηρεσίας της εταιρείας Ρένα Γαϊλα που τόνισε ότι αν επέλθουν αλλαγές τότε υπάρχει ο φόβος οι κάτοικοι των χωριών να προχωρήσουν σε μαζική άρνηση πληρωμής των λογαριασμών, όπως δηλαδή είχε γίνει και το 2012. «Αν έρχεται ο κόσμος και καταθέτει τους λογαριασμούς τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φορολογηθούμε για ποσά τα οποία ποτέ δεν θα έχουμε εισπράξει», ανέφερε.

Η υπεύθυνη της Οικ. Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΝΧ Ρένα Γαίλα

Το ιδιότυπο φέσι από τα χωριά

Την άποψη ότι ναι μεν το νερό είναι φυσικό αγαθό, ωστόσο η μεταφορά του μέσω των δικτύων κοστίζει σημαντικά χρηματικά ποσά, διατύπωσαν τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Π. Νεαμονίτης όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της εταιρείας. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι για το 2017 τα έξοδα της εταιρείας ήταν κατά 370.000 ευρώ περισσότερα από τα έσοδα, κάτι που εκτός των άλλων αποδόθηκε και στο γεγονός ότι η εταιρεία ξοδεύει για έργα στα χωριά περισσότερα από όσα εισπράττει.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κα. Γαϊλα σημείωσε ότι η πόλη πληρώνει το 100% του νερού, η νότια Χίος το 50% και η Αμανή το 30%. Από το στόχαστρό της δεν ξέφυγε ούτε η πρακτική πολλών αγροτών κυρίως στα χωριά που, όπως είπε, όταν έρθει η ώρα της καταμέτρησης απλά σπάνε τα ρολόγια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταγραφεί η κατανάλωση. «Αυτά τα ζητήματα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και αυτές οι πρακτικές να σταματήσουν άμεσα», προσέθεσε από την πλευρά του ο Παντελής Νεαμονίτης.

Θετικά βήματα αλλά…

Κλαίρη Κωστάλα

Για θετικά βήματα της ΔΕΥΑΝ Χίου, τόσο στο κομμάτι των διαρροών νερού όσο και στο κομμάτι της εισπραξιμότητας διαπίστωσε από την πλευρά της η Κλαίρη Κωστάλα, σημειώνοντας όμως ότι η εταιρεία θα πρέπει να είναι πιο ελαστική σε ότι αφορά στα χωριά. «Μπορεί η περιφέρεια να έχει μία απόκλιση σε σχέση με την πόλη, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια τα χωριά για παράδειγμα της Βόρειας Χίου αρδεύονταν από πηγές. Εκεί που ήταν η ΔΕΥΑΝΧ;», διερωτήθηκε ενώ καυτηρίασε και το ζήτημα της ποιότητας νερού λέγοντας ότι οι ανάμειξη του νερού που έχει βαρέα μέταλλα με το νερό των αφαλατώσεων δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Ειδική θεματική συνεδρίαση για το νερό

Όπως ήταν αναμενόμενο η 2ωρη συζήτηση, πολλές φορές επεκτάθηκε και σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το φράγμα Κόρης Γεφύρι θα τελείωνε μέχρι τέλος του χρόνου κάτι που προφανώς δεν ισχύει, ο Απόστολος Τζιώτης, πρότεινε κι έγινε ομόφωνα αποδεκτό, την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για πραγματοποίηση μίας ειδικής θεματικής συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα το νερό και τη διαχείρισή του.

Η τελική απόφαση

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ αποφάσισε να αφήσει ως έχουν τις κλίμακες κατανάλωσης νερού για τα χωριά αλλά με τη διαφορά ότι η άρδευση από ύδρευση θα τιμολογείται κλιμακωτά με το τιμολόγιο ύδρευσης της κάθε περιοχής χωρίς αποχέτευση κάτι που θα αυξήσει την τιμή στα χωριά από 0,30 ευρώ ανά κυβικό σε 0,60 ευρώ ενώ το αρδρευτικό νερό από 200 κυβικά και πάνω θα τιμολογείται 0,60 ευρώ από 0,30 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σταθερό στα 0,15 ευρώ ανά κυβικό θα παραμείνει το νερό για τους επαγγελματίες αγρότες. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση