7.4.2024 6:17

Θα συνεχιστεί η πολιτιστική ένδεια και με τη νέα δημοτική αρχή;

Τη στιγμή που στη γειτονική Λέσβο οργανώνουν ακόμα και διεθνές φεστιβάλ μουσικής στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2024, στη Χίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσουμε για μία ακόμη χρονιά την πεπατημένη της πολιτιστικής μιζέριας

Η λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής να περιορίσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χίο, καταργώντας την αντιδημαρχία πολιτισμού και επενδύοντας σε Gala αυτοπροβολής στελεχών της, όχι μόνο κατακρίθηκε έντονα αλλά αποδοκιμάστηκε στην πράξη, κυρίως λόγω της χαμηλής αισθητικής από τη μία αλλά και του αυξημένου κόστους από την άλλη.

Η επανασύσταση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού από τη νέα δημοτική αρχή, δημιούργησε προσδοκίες ότι, επιτέλους η Χίος θα ξεφύγει από την πολιτιστική ένδεια που της επιβλήθηκε από λαθεμένες πολιτικές την τελευταία 10ετία και θα βρει ξανά τον βηματισμό της, προσφέροντας στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες μία σειρά από πολιτιστικά δρώμενα που θα την καταστήσουν πόλο έλξης ειδικά τη θερινή περίοδο.

Δυστυχώς, 4 μήνες αργότερα κι ενώ κανείς θα περίμενε σε οργανωτικό επίπεδο να δει τα πρώτα δείγματα γραφής, αντ αυτού διαπιστώνει μία διαχειριστική λογική της προϋπάρχουσας μιζέριας και το επαναλαμβανόμενο τέμπο της έλλειψης χρημάτων, με τη συγκεκριμένη δικαιολογία να στερεί κάθε από τους Χιώτες κάθε ελπίδα πολιτιστικής… επανάκαμψης.

Μόνο στη Χίο υπάρχει πρόβλημα;

Με τις δικαιολογίες να στερεύουν πλέον και τους Χιώτες να έχουν βαρεθεί τη δικαιολογία της έλλειψης κονδυλίων την τελευταία 10ετία, μία εικόνα στα γειτονικά νησιά μας και ειδικά στη Λέσβο, καθιστά σαφές ότι, το επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων δεν είναι παρά μόνο μία απλή δικαιολογία που έρχεται να καλύψει το πραγματικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης σχεδιασμού και πρωτοβουλιών από την πλευρά του Δήμου Χίου, που επί του παρόντος επιχειρεί μία πιο βελτιωμένη «έκδοση» της πολιτιστικής μιζέριας, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού ημερολογίου εκδηλώσεων, οι οποίες όμως και πάλι θα προέρχονται μέσα από την πρωτοβουλία ιδιωτικών φορέων και τοπικών συλλόγων.

Για την ιστορία πάντως, ο γειτονικός Δήμος Μυτιλήνης, ήδη χρηματοδότησε τις δύο πρώτες μεγάλες συναυλίες του φετινού Λεσβιακού Καλοκαιριού.

Η πρώτη αφορά σε αυτή της Πέννυς Μπαλτατζή, που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Κάστρο Μυτιλήνης. Η δεύτερη αφορά στη συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη με την Ελευθερία Αρβανιτάκη τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης.

Οι δύο συναυλίες, που πέρα από τις ερμηνεύτριες περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μουσικό σχήμα, ανέρχονται στο ποσό των 51.522 ευρώ συνολικά.

Συγκεκριμένα η Ελεονώρα Ζουγανέλη με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, έχουν ακόμα ένα σχήμα 13 μουσικών, ακόμα έναν ηχολήπτη, φωτιστή, σύνολο 19 ατόμων για τις 19 Αυγούστου. Η Πέννυ Μπαλτατζή πλαισιώνεται ακόμα από έξι μουσικούς, έναν ηχολήπτη, ένα φωτιστή σε σύνολο 10 ατόμων.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού ο Δήμος Μυτιλήνης παρουσίασε το πρώτο μουσικό φεστιβάλ με τίτλο «Μουσικό φεστιβάλ δήμου Μυτιλήνης 2024» με διεθνή προσανατολισμό που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ έχει ως στόχο την παρουσίαση συναυλιών από καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σύνολα εγνωσμένης αξίας, σε συναυλίες από ερασιτεχνικά και μαθητικά σύνολα και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ σε μορφή σεμιναρίων. (μαθήματα master class).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ