14.5.2025 14:17

Στροφή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διαχείριση υδάτων μέσω ΕΣΠΑ

Έως και 60 εκατ. ευρώ για έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Την πρόθεσή της να δώσει έμφαση σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων μέσω του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως προέκυψε από τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 14 Μαΐου στη Μυτιλήνη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Το επίκεντρο της ενημέρωσης ήταν η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας που απειλεί το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας.

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ Στρατής Κυρατζής, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης και ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Στρατής Ζαφείρης, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τη στρατηγική προσέγγιση της Περιφέρειας για την αντιμετώπισή της.

Δηλώσεις με προσανατολισμό τη βιωσιμότητα

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε με σαφήνεια την ανάγκη στροφής σε νέα έργα που δεν θα στηρίζονται σε φαραωνικές κατασκευές αλλά θα στοχεύουν στην αειφορία και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει ευήκοα ώτα και αφουγκράζεται τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Σήμερα αυτό που απασχολεί την κοινωνία είναι η έλλειψη νερού και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας για να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου δίνει τη δυνατότητα τροποποιήσεων στις αρχές του 2026, επιτρέποντας την ένταξη έργων που θα εστιάζουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην ενίσχυση της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων.

«Για τον σκοπό αυτό έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε έως και το 15% του προγράμματος, ένα ποσό της τάξης μέχρι των 60 εκατομμυρίων», σημείωσε, κάνοντας λόγο για κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τη συμβολή ειδικού συμβούλου.

Ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Λέσβο, ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εντούτοις παραδέχτηκε την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας. Η εστίαση του σχεδίου στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα έρχεται ως απάντηση στη μεταστροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία απομακρύνεται από τις παραδοσιακές υδροδοτικές υποδομές μεγάλης κλίμακας.

«Η Ευρώπη δείχνει ότι αλλάζει κατεύθυνση και δεν θέλει να πάει σε έργα υλοποίησης φαραωνικών φραγμάτων αλλά εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα», επισήμανε.

Συμπόρευση με τη Διαχειριστική Αρχή

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ Στρατής Κυρατζής στήριξε πλήρως την επιλογή του κ. Μουτζούρη, τονίζοντας την ανάγκη για δράσεις που θα διασφαλίσουν την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

«Είναι πολύ σωστή η απόφαση του Περιφερειάρχη για τροποποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ για να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει σε όλα τα νησιά. Το νερό που καταλήγει στην θάλασσα δεν πρέπει να χάνεται και τα έργα που θα σχεδιάσουμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε είναι προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Το επόμενο βήμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προετοιμάζεται ήδη για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα προσδιορίσει ανά νησί τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η υδατική επάρκεια. Στόχος της παρέμβασης είναι όχι μόνο η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των μελλοντικών αναγκών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ