27.3.2023 18:10

«Σε 12 έως 14 μήνες η μελέτη για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου» - Βίντεο

Προβλέπεται πλήρης ανακατασκευή αλλά και επέκταση κατά 740 τ.μ. για το ένα από τα δύο κτίρια που έχει κριθεί ακατάλληλο

Καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων του 5ου δημοτικού σχολείου Χίου, εμφανίστηκε στο ζωντανό podcast του «π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης, στον απόηχο της δημόσιας παρέμβασης του γνωστού σεισμολόγου Άκη Τσελέντη, που δημοσίευσε φωτογραφίες του σχολείου, χαρακτηρίζοντάς το ως φέρετρο.

Ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, μηχανικοί του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου από κοινού με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε έλεγχο του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου διαπιστώνοντας ότι η παλιά πτέρυγα, κατασκευής του 1936 έχει υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη και οι μαθητές να μετακομίσουν σε κοντέινερ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, τον Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το ποσό των 460.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβασιοποιήθηκε σήμερα 27 Μαρτίου, με το συνολικό ποσό, λόγω έκπτωσης να φθάνει τις 240.000 και να κατοχυρώνεται στην εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»..

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος στον «Π» στη μελέτη πέραν του γεγονότος ότι προβλέπεται εκ νέου στατική μελέτη σε όλα τα κτίρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου, προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1936 καθώς και επέκτασής της κατά 740 τ.μ..

Ο κ. Ξενάκης, καθησύχασε γονείς, δασκάλους και μαθητές λέγοντας ότι το κτίριο σύμφωνα με τους Τεχνικούς είναι ασφαλές για όλους ενώ προσέθεσε ότι από τον προσεχή Ιούλιο θα γίνουν εργασίες ύψους 130.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων προβλήματα επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που κοινοποίησε ο κ. Τσελέντης.

Τέλος ανέφερε ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ