Μία παρουσίαση εξαιρετικού ενδιαφέροντος και πραγματικής αναπτυξιακής σημασίας για την τοπική παραγωγή και οικονομία πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουνίου 2025. Αντικείμενό της ήταν η επίσημη πρόταση για την ένταξη του άνυδρου ντοματιού της Χίου στην κατηγορία προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Το άνυδρο ντοματάκι, ένα καθαρά παραδοσιακό προϊόν της Χιακής γης, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που οι παλαιότερες γενιές κρεμούσαν στον ήλιο, στους αυλόγυρους και τα τοιχογύρια, για να ξεραθεί. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ολιγόλεπτη φροντίδα κατά τη φύτευση και ελάχιστο νερό τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα. Έκτοτε, δεν χρειάζεται καθόλου πότισμα – γι’ αυτό και ονομάζεται «άνυδρο».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασίας Αντωνέλλη, η οποία υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ότι «όταν αναδεικνύεται ένα τοπικό προϊόν, είναι προς όφελος όλων, και γι’ αυτό πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι».
Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφορά την επίσημη αναγνώριση του Χιώτικου άνυδρου ντοματιού ως προϊόντος ΠΟΠ. Αν εγκριθεί, θα προσδώσει τεράστια εμπορική υπεραξία στο προϊόν, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύχτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, κάτι που ωφελεί συνολικά την οικονομία και την κοινωνία της Χίου».
Αναλυτικά την πρόταση και τις παραμέτρους της παρουσίασαν οι:
Μάριος Γκολέμης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας, ο οποίος είχε ανακινήσει το ζήτημα ήδη από το 2021,
Γιώργος Λαγουτάρης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Λέσβου,
Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΦΑΟΓ,
Διονύσης Παυλόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως τόνισαν όλοι, το Χιώτικο άνυδρο ντοματάκι διαθέτει μοναδικά και ωφέλιμα συστατικά για την υγεία. Η ένταξή του στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ θα το καταστήσει αναγνωρίσιμο διεθνώς. «Τα προϊόντα μας πρέπει όχι μόνο να είναι ποιοτικά, αλλά και να φαίνονται», ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ προστέθηκε πως «χρειαζόμαστε ισχυρή αγροτική παραγωγή, και όχι μόνο τουρισμό, τόσο ως χώρα όσο και ως τοπική κοινωνία».
«Η ανάπτυξη, η ποιότητα, η καινοτομία και η πιστοποίηση προϊόντος, μαζί με τη συνέπεια και την αφοσίωση των παραγωγών, είναι τα στοιχεία που καταφέρνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να ικανοποιούν τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου», ανέφεραν οι ομιλητές. Και συνέχισαν: «Αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία που αυξάνουν την παραγωγή και ταυτόχρονα τα οφέλη από τη διεθνή καταξίωση των προϊόντων ΠΟΠ».
Ο διάλογος που ακολούθησε με τους παραγωγούς του νησιού ανέδειξε εμπειρίες, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις, ενώ δόθηκε πλήρης ενημέρωση για τις απαιτούμενες ενέργειες. Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες διαβεβαίωσαν ότι οι παραγωγοί θα έχουν σύμμαχο την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.
Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργης Αμπαζής, ο οποίος κατέθεσε ερωτήσεις και απόψεις.
Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον, συμμετέχοντας ενεργά, μέσα από ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Η ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αναφέρεται σε προϊόντα των οποίων η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται στον ιδιαίτερο γεωγραφικό τους προσδιορισμό – φυσικό και ανθρώπινο. Όλα τα στάδια της παραγωγής τους πρέπει να πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η μαστίχα Χίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αυτό επιχειρείται πλέον και με το άνυδρο ντοματάκι, το οποίο καλλιεργείται στη Χίο ήδη από το 1899. Η πρώτη καταγραφή του γίνεται στο βιβλίο του Γάλλου περιηγητή Pernot το 1904.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.