31.5.2017 22:42

Ποιο Ηγουμενοσυμβούλιο; Ο Βροντάδος μίλησε.

Μήνυμα ενότητας από τους Βρονταδούσους που αρνήθηκαν τη δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. όχι μόνο στο Μερσινίδι αλλά πουθενά στη Χίο

Η πλήρης απομόνωση της δημοτικής αρχής από το κοινό αίσθημα των πολιτών του νησιού, σε ότι αφορά στους χειρισμούς της για το προσφυγικό, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου όπου εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το ζήτημα της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή του Μερσινιδίου αλλά και στο "18".

Παρουσία δεκάδων πολιτών μέσα και έξω από το κτίριο, το Τοπικό Συμβούλιο ήρθε σε πλήρη ρήξη με τις μονομερείς αποφάσεις της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας αλλά και των δύο Βουλευτών, που έβαλαν την υπογραφή τους σε έγγραφο με αποδέκτη τη Μητρόπολη μέσα από το οποίο ζητούσαν την παραχώρηση του Μερσινιδίου για δημιουργία προσωρινού ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην περιοχή.

"Κι εμείς τα διαβάζουμε από τον "π""

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης και ερωτώμενος από τους παριστάμενους για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα ο Στρατής Γδύσης, επικαλέστηκε άγνοια των εξελίξεων από τη στιγμή της συνεδρίασης του Σαββάτου μέχρι σήμερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η οποιαδήποτε ενημέρωση προέρχεται από τον έντυπο και διαδικτυακό "π".

"Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες γνώσεις και πληροφορίες. Κι εγώ γνωρίζω αυτά που κι εσείς διαβάζετε στον "π"", ανέφερε ο Βρονταδούσης αντιδήμαρχος προκαλώντας την αντίδραση των παρευρισκομένων.  

"Ο Ν. Τόσκας προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς"

Ο ίδιος ο κ. Γδύσης λίγα λεπτά αργότερα εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα του προαναχωρησιακού, λέγοντας ότι εισπράττει μία ρεβανσιστική εικόνα του Υπ. Νίκου Τόσκα προς τους Βρονταδούσους. Μετέφερε μάλιστα την άγνωστη μέχρι σήμερα πληροφορία ότι η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είχε απορρίψει το Μερσινίδι για ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ως ακατάλληλο. "Πρόκειται για μία καθαρά ρεβανσιστική πολιτική του Τόσκα γιατί και ο Δέσποτας και ο Βροντάδος τον ταπείνωσε και τώρα ζητά εκδίκηση", είπε.

"Απορώ πως συζητήσαμε μαζί τους"

Την κάθετη διαφωνία του με την διαπραγματευτική προσωπική τακτική του Μαν. Βουρνού κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Ματθαίος Φαφαλιός.

Ο κ. Φαφαλιός χαρακτήρισε εντελώς αναξιόπιστη την κυβέρνηση κι αναρωτήθηκε γιατί οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νησιού έκατσαν να συζητήσουν μαζί της.

Η διαφωνία του αντιδημάρχου εντείνει τους κραδασμούς στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αριθμητικά ισχυρή ομάδα συμβούλων που δεν έχει πεισθεί για τους χειρισμούς του δημάρχου να ανασυνταχθεί και είτε να διαφοροποιηθεί, είτε να επιδιώξει να διορθώσει, όσο γίνεται, τις καταστάσεις.

"Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει στο νησί. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην πόλη γιατί οι μετανάστες βγαίνουν 10-10. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση και ειλικρινά απορώ πως τους εμπιστευτήκαμε και συζητήσαμε μαζί τους. Κάναμε αγώνα για να κλείσει αυτή η δομή εκεί, δεν γίνεται να ξαναλειτουργήσει", ανέφερε ο κ. Φαφαλιός.

"Το Μερσινίδι υπήρχε στο μυαλό του Δημάρχου"

Την πλήρη αντίθεσή του για δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Μερσινίδι, εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Νύκτας. "Πιστεύαμε ότι η υπόθεση του Μερσινιδίου είχε τελειώσει. Δυστυχώς με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής αντί να τα βάζουμε με αυτούς που πρέπει, τα βάζουμε μεταξύ μας. Για όσους παρακολούθησαν τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση της διαπαραταξιακής ήταν εντελώς πραξικοπηματική. Αν το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. είχε γίνει μέσα στη ΒΙ.ΑΛ., όπως είχαμε εμείς προτείνει, τώρα όλα θα είχαν τελειώσει. Όμως όπως φάνηκε στο μυαλό του Δημάρχου το Μερσινίδι συνέχισε να υπάρχει".

"Τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς"

Τα βέλη του κατά των δύο αντιδημάρχων εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος ζητώντας τους να είναι ειλικρινείς με τον κόσμο. "Κάποιοι συνάδελφοι πριν μία εβδομάδα σήκωσαν το χέρι τους και έδωσαν εν λευκώ εντολή για ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο. Δεν μπορεί τώρα να μας λένε ότι δεν ήξεραν", είπε.

"Ξέρατε πολύ καλά με ποιους μιλούσατε"

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του στελέχους της ΛΑ.Σ. Κωστή Μαυρέλου. "Ξέρατε πολύ καλά με ποιους μιλούσατε. Ο Δήμαρχος έκανε τραγικά λάθη. Αυτός ήταν που τους πήρε από το χέρι και τους πήγε στη Σούδα, αυτός ήταν που τους πήγε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Τα περί διαπαραταξιακής δεν είναι τίποτα περισσότερο από τακτικισμό της στιγμής που επέβαλε στον Βουρνού να συμπλεύσει δήθεν με την αντιπολίτευση και αυτό επιχείρησε να κάνει".

"Το μόνο κατάφεραν ήταν να διχάσουν τον κόσμο"

Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν οδοντίατρος Θοδωρής Γλύκας, το σπίτι του οποίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που επιχειρείται να στηθεί το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. "Κύριοι, κανένα κέντρο που λειτούργησε μέχρι στιγμής δεν έκλεισε. Πάρτε λοιπόν απόφαση, να μη γίνει ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Μερσινίδι ούτε για μισή ώρα και μην συνεχίσετε να διχάζετε τον κόσμο. Γιατί τόσο καιρό αυτό είναι το μόνο που τελικά κατάφερε η Δημοτική Αρχή. Να διχάσει τον κόσμο και τίποτα περισσότερο".

"Να σπάσει η σύνδεση του "18" με το Μερσινίδι"

Για πονηρά σημεία στη συμφωνία των φορέων της Χίου με την Κυβέρνηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Ομηρούπολης Αρ. Ζαννίκος. "Η σύνδεση του "18" με το Μερσινίδι πρέπει να σπάσει. Είναι το πονηρό σημείο της συμφωνίας. Και αυτή η αλυσίδα δεν θα σπάσει από τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει να σπάσει από το τοπικό συμβούλιο και από τον ίδιο τον κόσμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο παραπαίει. Δεν μπορεί κανείς να μας εμπαίζει έτσι".

"Πρέπει να στηρίξουμε τον Δέσποτα και την Μονή"

Για παιχνίδια μέσα από τα οποία επιχειρείται εντέχνως να πέσει το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων στον Δέσποτα και στην Εκκλησία, μίλησε ο συνταξιούχος Καθηγητής Γιάννης Λιανεζίδης. "Επειδή τις τελευταίες ημέρες κάποιοι εντέχνως επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στον Μητροπολίτη, προτείνω να πάρουμε απόφαση στήριξής του", ανέφερε ο ίδιος.

Η απόφαση

Τελικά έπειτα από σχεδόν δύο ώρες συνεδρίασης το Τοπικό Συμβούλιο του Βροντάδου, δεχόμενο και τις εισηγήσεις της ΛΑ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα:

- Την καταδίκη της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.

- Να μη δεχθεί να γίνει ούτε στο Μερσινίδι, ούτε στο "18", ούτε πουθενά πάνω στη Χίο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

- Να εκφραστεί η στήριξη στον Μητροπολίτη Μάρκο και στη Μονή. 

- Σε περίπτωση εξελίξεων να αποφασιστεί κατεπείγουσα Λαϊκή Συνέλευση.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ