1.7.2020 21:11

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων φορτίου πλοίων από το Λιμενικό Ταμείο

Άμεση η εφαρμογή του πλάνου για το Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων και Καταλοίπων Φορτίου Πλοίων που καταπλέουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Ο Ηλίας Δεσινιώτης Μηχανικός Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, M.Sc. Διαχείριση Αποβλήτων και ο Ηλίας Βορριάς Μηχανολόγος / Μηχανικός Τεχνολογίας Οχημάτων συντόνισαν μια δυναμική ομάδα για να στοιχειοθετηθεί, να μελετηθεί και να σχεδιαστεί ένα πλήρες Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Καταλοίπων Πλοίων για το σύνολο των λιμένων αρμοδιότητας Δ.Λ.Τ. Χίου.

Σκοπός της μελετητικής ομάδας είναι οι μελέτες να γίνουν έργα, τα έργα να γίνουν πράξεις διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, ικανοποιώντας τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Συμφώνα με δήλωση του Πρόεδρου του Δ.Λ.Τ. Χίου, κ. Ζωάνου Κυριάκου, το παρόν εγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Διαχείριση των Απόβλητων Καταλοίπων Φορτίου Πλοίων, που θα εκσυγχρονίσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, θα ενσωματώσει αποτελεσματικές διαδικασίες καταγραφής δεδομένων και επιπλέον θα προικίσει και με ανταπόδοση επί των εισπραχθέντων τελών το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Επιπροσθέτως, η υλοποίηση του έργου παρέχει υπερκάλυψη των απαιτούμενων υποχρεώσεων του Δ.Λ.Τ. Χίου έναντι, τόσο της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εν γένει δραστηριοτήτων του κλάδου της ναυτιλίας που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή μας Ενότητα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Λ.Τ. Χίου η αδειοδότηση αυτή αποτελεί την απαρχή για την πραγματική προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και την ουσιαστική παροχή λιμενικών ευκολιών, όπως αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, στο σύνολο των λιμένων του Νομού.

Το «ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΠΛΟΙΩΝ» το οποίο απουσίαζε από τον Νομό τα τελευταία 8 χρόνια περιλαμβάνει επιγραμματικά:

  • Τη δημιουργία εγκαταστάσεων ανά λιμενική εγκατάσταση,ανεξαρτήτως σκοπού, για την προσωρινή αποθήκευση στερεών και υγρών αποβλήτων καταλοίπων πλοίων και σκαφών και την περαιτέρω διαχείρισή τους, από σύννομες εγκαταστάσεις διαχείρισης.
  • Το σύνολο των ευκολιών που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Έλεγχο και καταγραφή των ποσοτήτων ανά είδος αποβλήτου προς ανακύκλωση και διαχείριση.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, μέσω της μελετητικής ομάδας του εγκριθέντος φακέλου από το ΥΝΑΝΠ, εξασφάλισε τη συνεργασία και την καθημερινή παρουσία στον Νομό, με τα απαραίτητα μέσα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή του Σχεδίου, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων καταλοίπων πλοίων με πανελλαδική παρουσία,της NORTH AEGEAN SLOPS Α.Ε..

Τέλος, έχουν ήδη υπογραφεί και εγκριθεί από το ΥΝΑΝΠ όλες εκείνες οι απαραίτητες συμβάσεις συνεργασίας με τα ΣΣΕΔ για την διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύπτουν στις εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Δ.Λ.Τ. Χίου.

Στο πλαίσιο αυτό, o Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Χίου, κ.Ζωάνος, και οι κ.κ. Δεσινιώτης και Βορριάς εξασφάλισαν δωρεάν 44 κάδους πρωτογενούς προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων από το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Α.Η.Η.Ε. ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., δυο για κάθε λιμενική εγκατάσταση.

Με την αγαστή συνεργασία της Λιμενικής Αρχής και του Αναδόχου θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Αποβλήτων Καταλοίπων Φορτίου Πλοίων σε όλο τον Νομό.

Το Δ.Λ.Τ. Χίου θα εισπράττει ποσοστό 15% επί των τελών και των τιμολογίων παροχής ευκολιών υποδοχής στερεών & υγρών αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων δημιουργώντας τις βάσεις, με την ορθή εφαρμογή του σχεδίου, για μία σημαντική πηγή εσόδων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δ.Λ.Τ. Χίου.

Η ισχύς της αδειοδότησης έχει τριετή διάρκεια.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ