18.1.2018 21:20

Μπορούμε να δούμε τα σκουπίδια ως ενεργειακό πόρο;

• ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ;

Δήμος Χίου – Δήμος St. Ingbert. Κοινός στόχος για το 2018 η ενίσχυση της ανακύκλωσης, με διαφορετική όμως αφετηρία. Ο Δήμος της Χίου επιδιώκει την αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών για να μην καταλήγουν ως απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, ο Γερμανικός Δήμος ανησυχεί γιατί οι δημότες του αποδυναμώνουν την ανακύκλωση επιλέγοντας να τροφοδοτούν μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων που αξιοποιούνται ως βιοαπόβλητα. Η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων μέσα από μια παρουσίαση μόλις μιας ώρας χθες στο δημαρχείο. Η Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα απορρίμματα ως σκουπίδια και η Γερμανία που αντιμετωπίζει τα απορρίμματα ως ενεργειακό πόρο.

Η προσφυγική κρίση ανοίγει στα νησιά μας δειλές δυνατότητες είσπραξης αλληλεγγύης από φορείς όπως η Ελληνογερμανική Συνέλευση και ο Δήμος St. Ingbert. Μια από αυτές και η προσφερόμενη μελέτη της δυνατότητας ανάπτυξης σε Λέσβο και Χίο βιώσιμων υποδομών για τη μετατροπή σε ενέργεια ή βιοαπόβλητα των οικιακών υπολειμμάτων ή των αποβλήτων μεταποιητικών μονάδων όπως τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία ή οι ζυθοποιίες και τα αποστακτήρια.

«Ανοίγουμε το φάκελο της συζήτησης ιδανικής διαχείρισης των σκουπιδιών μας», επεσήμανε ο Μαν. Βουρνούς, «χωρίς για πρώτη φορά να έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό». Σχετική αλήθεια. «Το 2.020, βάση νόμου, το 50% των αποβλήτων μας θα πρέπει να εκτρέπεται και να μην καταλήγει σε ταφή», είχε πει νωρίτερα ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Δημ. Λέκκας. Η ελληνική συνήθεια των παρατάσεων, βέβαια, θα βρει τότε τη Χίο στην πρωτοπορία, υπό δυο βασικές προϋποθέσεις: α) θα αποδειχθεί από τη μελέτη που από κοινού εκπονούν το IZES gGmbH και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ότι υπάρχει τεχνολογία που ανταποκρίνεται στα περιορισμένα μεγέθη απορριμμάτων νησιωτικών περιοχών όπως η Χίος και θα προκαλέσει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή της και β) θα προκύψει πολιτική βούληση και χρηματοδότηση για την εφαρμογή της και σε επίπεδο Δήμου για τα οικιακά απόβλητα.

Ο στόχος

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση στόχος είναι η παραγωγή 5.000 τόνων βιοαποβλήτων ετησίως, με το νησί μας να παράγει σήμερα περίπου τις μισές ποσότητες απορριμμάτων από τις οποίες μπορεί να καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα μιας τέτοιου είδους επένδυσης.

Οι πάροχοι

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε ενδεικτική αναφορά στο τι επιτυγχάνουν στη Γερμανία οι πάροχοι τεχνογνωσίας του προγράμματος:

  • η εταιρεία Pureg με τη μέθοδο της πυρόλησης μετατρέπει την οργανική ύλη σε κάρβουνο. Μάλιστα εκμεταλλεύεται την ύλη του Βιολογικού για επεξεργασία.
  • η εταιρεία Palatera, αξιοποιώντας τεχνικές των Ίνκας, αναμειγνύει το κάρβουνο με χώμα και παράγει οργανωτικό υπόστρωμα για τον εμπλουτισμό του χώματος, ένα ισχυρό εδαφοβελτιωτικό, που ανεβάζει την αγροτική παραγωγή κι αποθηκεύει άνθρακα στο υπόστρωμα της γης.
  • η εταιρεία Bekon με πρώτη ύλη τα κλαδέματα ή την οργανική διαλογή στην πηγή παράγει μεθάνιο για την παραγωγή ενέργειας και το μετατρέπει σε βιοαέριο για τη χρήση του από οχήματα.

«Στην ουσία θα προταθεί τον Οκτώβριο στη Λέσβο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της επόμενης Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, η τελική μελέτη για την διατομεακή κυκλική οικονομία των βιοαποβλήτων στα δυο νησιά», εξήγησε ο κ. Λέκκας, δημιουργώντας προσδοκίες για την ένταξη της Χίου στο χάρτη των περιοχών με αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων της. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ