6.7.2017 22:08

Με "μέτρο" οι προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα

ΜΟΝΟ 36 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ 48

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη και με τις αντιπολιτεύσεις να πυροβολούν την δημοτική αρχή για την απόφασή της να σπάσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την παρουσία των ΜΑΤ, συζητήθηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των 48 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Καθαριότητας μέχρι τον Μάρτιο του 2018 καθώς και η προκήρυξη 36 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα καλύψουν τα κενά της Υπηρεσίας.

Η κόντρα για τις θέσεις εργασίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων, καθώς η εισήγηση του Αντιδημάρχου Γ. Μπελέγρη ήταν για τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ώστε ο Δήμος να ζητήσει 36 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων ενώ ο συνδυασμός Λαμπρινούδη, ΛΑ.Σ. και «Χιακή Συμπολιτεία» ζήτησαν την προκήρυξη 48 συνολικά θέσεων μόνιμης εργασίας ώστε να προσληφθούν όλοι οι σημερινοί συμβασιούχοι.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης, η προκήρυξη 36 θέσεων είναι αρκετή για να λειτουργήσει η υπηρεσία αφού οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού μπορούν να καλυφθούν με νέους συμβασιούχους. «Για να ανανεώσουμε τις συμβάσεις των 48 ατόμων μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και επιπλέον να προκηρύξουμε 36 θέσεις μονίμων πρέπει να εξασφαλίσουμε 1,2 εκ. ευρώ για. Αν παρόλα αυτά αυξήσουμε τις θέσεις των μονίμων από 36 σε 48 τότε χρειάζονται επιπλέον 504.000 ευρώ τον χρόνο. Κατανοείτε ότι πρόκειται για εξωπραγματικά ποσά. Που θα βρούμε τόσα χρήματα;», διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης, προσθέτοντας ότι όλες οι κινήσεις της Υπηρεσίας δεν καταμαρτυρούν πρόθεση ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας.

Απέχουν από την εργασία τους και πληρώνονται κανονικά

Τα πνεύματα οξύνθηκαν απότομα όταν τον λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος Απ. Τζιώτης που κατήγγειλε ότι πολλοί εργαζόμενοι συμμετέχουν σε καταλήψεις ή αποκλεισμούς κτιρίων και συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του Στ. Καμπούρη που τόνισε ότι δεν μπορεί να σπιλώνει τον αγώνα των εργαζομένων κατ’ αυτόν τον τρόπο, λέγοντας ότι είναι δική του δουλειά αντί να καταγγέλλει, να ελέγξει ποιοι απέχουν από την εργασία τους και συνεχίζονται να πληρώνονται κανονικά.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τον Γ. Μπελέγρη

Επίθεση κατά του αντιδημάρχου εξαπέλυσε και η πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Αγγ. Γκιουβέτσι για τους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου ότι η παρουσία των ΜΑΤ διασφάλισε την ομαλή είσοδο των μόνιμων υπαλλήλων της καθαριότητας στο αμαξοστάσιο του Δήμου, που όπως υπονόησε ο  Γ. Μπελέγρης θα δέχονταν επίθεση από τους συμβασιούχους που πραγματοποιούσαν αποκλεισμό του χώρου.

«Πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας του αντιδημάρχου. Δεν υπάρχουν αυτά τα οποία υποστηρίζει ο κ. Μπελέγρης. Δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων, όλοι είμαστε υπό τη σκέπη της ΠΟΕ- ΟΤΑ», προσέθεσε η κα. Γκιουβέτση.

Π. Λαμπρινούδης: «Να προσληφθούν και οι 48»

Την προκήρυξη 48 θέσεων μόνιμης εργασίας πρότεινε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας να υποστηρίζει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός αλλά θα μπορούσαν να διατεθούν στα χωριά που έχουν αφεθεί στην τύχη τους από άποψη καθαριότητας.

Μ. Σκούφαλος: «Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι»

Την άποψη ότι ο Δήμος θα πρέπει να προκηρύξει 48 θέσεις μονίμων καλύπτοντας το κόστος από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους έχοντες και διεκδικώντας παράλληλα χρήματα με δεδομένο ότι ο τομέας καθαριότητας έχει επιβαρυνθεί από το μεταναστευτικό, διατύπωσε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος.

Ε. Φρεζούλη: «Δεν αποτέλεσε έκπληξη η χρήση των ΜΑΤ από τη Δημοτική Αρχή»

Για πρόσκαιρα οφέλη από τον κοινωνικό αυτοματισμό έκανε λόγο η Ερμιόνη Φρεζούλη λέγοντας ότι οι 48 συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Η χρήση των ΜΑΤ δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη  από τη δημοτική αρχή που έδειξε πως αντιλαμβάνεται τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων», προσέθεσε η ίδια.  

Τελικά μετά από 3 ώρες συνεδρίασης αποφασίστηκε ομόφωνα η ανανέωση των συμβάσεων των 48 συμβασιούχων του Δήμου μέχρι τον Μάρτιο του 2018 καθώς και η προκήρυξη 36 μόνιμων θέσεων μέσα στο επόμενο διάστημα με την παράλληλη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ