29.4.2017 12:51

Μ. Βουρνούς στον Guardian: Η λύση είναι ένα δεύτερο κέντρο κράτησης

Πριν ακόμα η Επιτροπή του Δήμου για το προσφυγικό καταθέσει τις προτάσεις της, ο Δήμαρχος Χίου σπεύδει να δηλώσει στον Βρετανικό Guardian ότι η δημιουργία δεύτερης δομής στο νησί είναι η λύση

Για εικόνες ντροπής και απαράδεκτες καταστάσεις στα «κέντρα κράτησης» προσφύγων στη Χίο κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «εκρηκτικό» λόγω της αγανάκτησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά και των πρόσφατων επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων στους καταυλισμούς.

«Στη Χίο, περισσότεροι από 825 αιτούντες άσυλο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Σύριοι, έφτασαν από την Τουρκία τον Μάρτη. Αυτόν τον μήνα έφτασαν σχεδόν 600 ακόμη. Με τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη στους δύο υπερπλήρεις καταυλισμούς - ο ένας αυτοσχέδιος και ο άλλος ένα κέντρο κράτησης περιφραγμένο με αγκαθωτό σύρμα, στεγασμένο σε ένα πρώην εργοστάσιο - η οργή δεν θα αργήσει να ξεσπάσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος του Guardian, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε de facto κέντρα κράτησης, μια «χωματερή περίπου 14.000 ψυχών» που δεν μπορούν να κουνήσουν ρούπι μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και αντιμετωπίζουν με τρόμο το μέλλον.

«Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή», είπε στον Guardian o σύμβουλος του Δημάρχου Μάκης Μυλωνάς. «Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως και η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της εμμονής της Ευρώπης να κρατήσει έξω τους μετανάστες», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

«Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης»

Η δυσφίμηση της Χίου συνεχίζεται μέσα από τις δηλώσεις νεαρού Βρετανού εθελοντή που βρίσκεται στο νησό εδώ και καιρό. «Η κατάσταση εδώ είναι ντροπιαστική. Πρόκειται για το "βρώμικο μυστικό της Ευρώπης". Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος; Γιατί κοιμούνται παιδιά στην παραλία;» 

Μανώλης Βουρνούς: «Τα μέτρα αρχίζουν με ένα δεύτερο κέντρο κράτησης»

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι δηλώσεις του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, που ενώ στο εσωτερικό εναντιώνεται στη δημιουργία νέας δομής, στα διεθνή Μ.Μ.Ε. τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αρχής γενομένης από τη δημιουργία δεύτερου κέντρου κράτησης.

««Είναι μία έκτακτη ανάγκη», λέει ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. «Τα νησιά πρέπει να ανακουφιστούν αλλά επίσης χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Από τη στιγμή που είμαστε εδώ «γυτεμένοι» από την ιστορία και τη γεωγραφία, πρέπει να καταλάβουμε την πραγματικότα». Για τον Βουρνού τα μέτρα θα πρέπει να ξεκινήσουν με ένα δεύτερο κέντρο κράτησης, αλλά οι νησιώτες φοβούνται ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης και αντιδρούν μανιωδώς. Ο τουρισμός έχει γκρεμιστεί και οι πτήσεις τσάρτερ δεν έρχονται πια στο νησί», αποκαλύπτει ο Guardian.  

Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το κύριο κέντρο κράτησης της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά και τις καθημερινές αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ αριθμητικά τις μετεγκαταστάσεις και τις απελάσεις, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες σκηνές που απλώνονται μέχρι την παραλία της Σούδας. 

Οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε ακραία περιστατικά, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και έξαρση των ψυχικών ασθενειών, αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ανησυχίες για κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης εντός των καταυλισμών.

 

Με πληροφορίες από Guardian & Protothema.gr

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ