20.9.2017 22:03

Χαλκούσοι προς Δήμο: «Πάρτε επιτέλους απόφαση για τη ΒΙ.ΑΛ. και στηρίξτε μας»

- «Θα διερευνήσουμε το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής κατά του Υπουργείου», η χλιαρή δέσμευση του Μανώλη Βουρνού

Να μην επιτρέψουν τη δημιουργία μίας δεύτερης Σούδας περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. απαίτησαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους πάρεδροι και κάτοικοι των Καμποχώρων που το απόγευμα της Τετάρτης έδωσαν δυναμικά το «παρών» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα της πιθανής επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ. έθιξε πρώτος ο πρόεδρος του Χαλκειούς Κώστας Φουτράκης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι θέλουν να αδειάσει η Σούδα αλλά όχι σε βάρος του Χαλκειούς. «Δεν γίνεται να εκβιάζονται λύσεις και το μέλλον μίας ολόκληρης κοινωνίας. Απαιτούμε άμεση λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης. Απευθύνω σήμερα έκκληση για ουσιαστική λύση. Απευθύνω έκκληση για μία απόφαση που θα στηρίζει την αντίθεσή μας στην πιθανή επέκταση», επεσήμανε ο Κώστας Φουτράκης.

Μ. Βουρνούς: «Πάγιο αίτημά μας η αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ..»

Να διαχωρίσει τις ευθύνες του Δήμου από αυτές της Κυβέρνησης θέλησε να διαχωρίσει εξ αρχής ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς. «Η αποσυμφόρηση είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Το ζήτημα της σωστής λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ. το έχουμε επισημάνει.  Όπως γνωρίζουμε η ΒΙ.ΑΛ. είναι υπό την ευθύνη των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη άρα ο Δήμος δεν έχει ενεργή εμπλοκή στη διαχείριση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο αίτημα των κατοίκων για νομική συμβολή ενάντια στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δήμαρχος, επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι: «Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το συμβόλαιό μας με το Υπουργείο για την παραχώρηση της ΒΙ.ΑΛ. λήγει το 2018. Νομικές διεκδικήσεις μπορούν να γίνουν πολλές. Εμείς όμως εστιάζουμε προς το κομμάτι των αποζημιώσεων. Θα ζητήσουμε και τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου σε μία ενδεχόμενη προσφυγή», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το πότε και με ποιο τρόπο ο Δήμος θα προσφύγει νομικά εναντίον του Υπουργείου.

«Θέλουμε τον Δήμο μπροστάρη. Θα το κάνει;»

«Ο κόσμος του Χαλκειούς είπε ότι θέλει να σταθεί ο Δήμος μπροστάρης στις όποιες προσπάθειες θα κάνει και να πάει ενάντια στη βούληση του Υπουργείου να κάνει τη ΒΙ.ΑΛ. και το νησί μας μία φυλακή. Ο Δήμος θα στηρίξει νομικά τις ενέργειες των κατοίκων;», διερωτήθηκε η κάτοικος των Καμποχώρων Μαρία Βασίλη, χωρίς ωστόσο να λάβει σαφή απάντηση. Το επιχείρημά της στήριξε και ο Δικηγόρος Νίκος Νύκτας επισημαίνοντας ότι ο Δήμος ως συμβαλλόμενος με το Δημόσιο είναι ο μόνος που μπορεί να προσβάλλει τη σύμβαση παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. αφού δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας.

Π. Λαμπρινούδης: «Μόνη λύση οι δυναμικές κινητοποιήσεις»

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά της Περιφέρειας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου.

«Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Μυτιλήνης έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής της. Στη Μόρια ο πληθυσμός έχει φθάσει τους 6.000. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη Σάμο όπου ο εκπρόσωπος του Δήμου Σάμου στην Περιφερειακή Ένωση, είπε ότι στο Βαθύ ο ελληνικός πληθυσμός υστερεί των αλλοδαπών. Έφθασαν να είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ. Προσωπικά ως κάτοικος Καμποχώρων δεν επιτρέπω να ζω σε έναν τόπο που η πλειοψηφία δεν είναι Έλληνες αλλά είναι κάθε καρυδιάς καρύδι. Η μόνη λύση είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Μην περιμένετε τίποτα από την Κυβέρνηση. Σας είπαν ψέματα, συνέχισαν και συνεχίζουν να σαν λένε. Πρόθεσή τους είναι το πρόβλημα να το μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Η Κυβέρνηση έχει σαφή επιλογή, μας έχει ξεγραμμένους», ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος.

Ερμιόνη Φρεζούλη: «Το να χαριεντιζόμαστε με την Κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά»

Εξαιρετικά καυστική στην κριτική της υπήρξε η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη. «Δεν ζούμε κάτι καινούργιο. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ειλικρινά δεν ξέρω πλέον τα περιθώρια αντίδρασής μας. Ο κ. Καραμανής, ως αντιδήμαρχος μεταναστευτικού, έπρεπε να έχει το βλέμμα του και στη ΒΙ.ΑΛ. που εξάλλου είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Κύριοι, πήρατε απόφαση και παραχωρήσατε τη ΒΙ.ΑΛ. στο Υπουργείο. Ήταν σαφές το πώς θα λειτουργούσε η ΒΙΑ.Λ.. Σας το είπε ο κύριος Βερβέι πέρυσι. Σας είπε ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στις απέναντι ακτές. Σας το είπαν καθαρά. Οι ψευδαισθήσεις πια θα έπρεπε να έχουν τελειώσει. Ο Δήμος έπρεπε να έχει μία απάντηση μετά το κλείσιμο της Σούδας. Τι θα γίνει τον Χειμώνα; Το να χαριεντιζόμαστε με την Κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Κατανοήστε ότι έχουμε διπλά σύνορα. Και με την Τουρκία και με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Μάρκος Σκούφαλος: «Εδώ σας έπεισαν ότι χρειαζόμαστε ΠΡΟΚΕΚΑ…»

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλου, ο οποίος κατά την πρωτολογία του εκτός των άλλων υπογράμμισε την ανάγκη να υποδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. «Δεν ξέρω αν το Σώμα και οι συντοπίτες, από τη συζήτηση, βγάζουν τα συμπεράσματα που πρέπει ώστε να οδηγηθούμε στις λύσεις που θα πονάνε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα. Συμφωνούμε απόλυτα με τα ζητήματα που θέτει ο πρόεδρος του Χαλκειούς. Όμως θα συζητήσουμε για την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας; Θα συζητήσουμε για τους πραγματικά υπεύθυνους; Δείτε τη Μυτιλήνη. Μας έλεγαν η Μυτιλήνη έχει ΠΡΟΚΕΚΑ. Σας έπεισαν ότι χρειαζόμαστε ΠΡΟΚΕΚΑ. Σήμερα σε αυτό το ΠΡΟΚΕΚΑ έχουν μαζευτεί 1.800 άτομα εκεί μέσα. Που πήγε το ΠΡΟΚΕΚΑ;».

Στέλιος Καμπούρης: «Η Σούδα έκλεισε γιατί άλλαξε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο»

Να προσγειώσει τη δημοτική αρχή στην πραγματικότητα επιχείρησε από την πλευρά του ο Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και Δημοτικός Σύμβουλος Καμποχώρων Στέλιος Καμπορύρης. Ο κ. Καμπούρης επεσήμανε ότι μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. «Μας έλεγαν δεν μπορούμε να διώξουμε κόσμο. Έχετε δει πόσοι έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα; Και μιας και γίνεται λόγος για τη Σούδα. Σας παρακινώ να δούμε πίσω από το κλείσιμο της Σούδας. Να δούμε γιατί έκλεισε; Άλλαξε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και αυτός ο καταυλισμός δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί. Γι’ αυτό κλείνει. Μεταφέρω την ειλικρινή αγωνία μου για το αν τελικά θα προλάβουμε να κλείσουμε τη Σούδα πριν ξεκινήσουν οι ροές στο τέλος του μήνα», προσέθεσε.  

Γιώργος Καραμανής: «Αν είχαμε ΠΡΟΚΕΚΑ…»

Τη δημιουργία και λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί υπερασπίστηκε ο αντιδήμαρχος μεταναστευτικού Γιώργος Καραμανής. Όπως εξήγησε: «στη Χίο το 80% του πληθυσμού είναι ευάλωτες ομάδες. Η Σούδα κλείνει λόγω των μετακινήσεων και όχι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η Σούδα θα μπορούσε να είχε κλείσει 1 μήνα νωρίτερα αν υπήρχε ΠΡΟΚΕΚΑ. Στο νησί υπάρχουν 613 άτομα που αναίρεσαν το αίτημα ασύλου τους αλλά παραμένουν στη Χίο και δεν επιστρέφονται γιατί δεν υπάρχει ΠΡΟΚΕΚΑ».  

Γιώργος Ζώας: «Ήθελαν να πουλήσουν φύλλα…»

Εντύπωση για μία ακόμη φορά προκάλεσαν τα λεγόμενα του Δημοτικού Συμβούλου Γ. Ζώα που ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για φασιστοειδή των Καμποχώρων που εκτοξεύουν ευφάνταστες ιστορίες εναντίον του. Μάλιστα αρνήθηκε, παρότι εδώ και μία εβδομάδα σώπαινε, ότι είπε τη φράση: «Συγγνώμη κάναμε μία βλακεία με τη ΒΙ.ΑΛ., δεν θα το ξανακάνουμε», αποδίδοντας τα λεγόμενά του στον «π» που ήθελε… να πουλήσει περισσότερα φύλλα.

Τελικά έπειτα από συζήτηση αρκετής ώρας το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων του Χαλκειούς για παροχή νομικής βοήθειας, πίεση για την κατάθεση των αποζημιώσεων καθώς και άρνηση επέκτασης ή αύξησης δυναμικής της ΒΙ.ΑΛ..

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ