5.4.2023 15:09

Επόμενο μεγάλο έργο η μετατροπή του δικτύου από αρδευτικό σε υδρευτικό – Βίντεο

Το φράγμα Κόρης Γεφύρι θα φέρει πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας στις βρύσες των Χιωτών

Στην σπουδαιότητα της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχετικά με την ολοκλήρωση και παράδοση του φράγματος Κόρης Γεφύρι, αναφέρθηκε μέσα από δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Βασίλης Μυριαγκός, χαρακτηρίζοντας το φράγμα ως το σημαντικότερο έργο που εκτελέστηκε διαχρονικά στη Χίο.

Τα επόμενα βήματα από την παράδοση

Σύμφωνα με τον κ. Μυριαγκό, το έργο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2024, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί μία σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση των σεισμογράφων και των οργάνων μέτρησης, η μεταφορά στύλων της ΔΕΗ από την περιοχή καθώς και μία εκκρεμότητα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου που αφορά σε απομεινάρια ναού εντός του ταμιευτήρα του φράγματος.

Μόλις αυτά ολοκληρωθούν, εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου, τότε το φράγμα θα μπορεί να γεμίσει με νερό. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, ξεκινά το άλλο μεγάλο εγχείρημα αυτό της μετατροπής των δικτύων νερού από άρδευση σε ύδρευση.

«Το φράγμα επί του παρόντος είναι καθαρά για αρδευτικούς σκοπούς που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ξεκινήσει μία τροποποίηση των όρων χρήσης του νερού για να μπορέσει να γίνει και για υδρευτικούς σκοπούς. Εμείς ως ΔΕΥΑΝΧ εδώ και δύο χρόνια έχουμε έτοιμα τα δίκτυα για τους αρδευτικούς σκοπούς του φράγματος και ταχυδιυλιστήρια με τα οποία θα διαλύσουμε το νερό για να το δίνουμε για τη συγκεκριμένη χρήση», ανέφερε ο κ. Μυριαγκός και προσέθεσε ότι με την ολοκλήρωση του φράγματος η Χίος γυρίζει σελίδα προς μία κατεύθυνση ανάπτυξης ώστε η επάρκεια νερού να σταματήσει να αποτελεί βασικό ζητούμενο για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Πόσιμο νερό στις βρύσες νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στην καταλληλότητα του νερού μετά την ολοκλήρωση του φράγματος, ο κ. Μυριαγκός εξήγησε ότι τα περίπου 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού του φράγματος, σε συνδυασμό με τα επιφανειακά νερά, τις γεωτρήσεις και τις αφαλατώσεις, αφενός θα διασφαλίσουν την επάρκεια σε βάθος χρόνου, αφετέρου θα δημιουργήσουν ένα τέτοιο μείγμα νερού ως προς την ποιότητα, ικανό να διατεθεί σε 24ωρη βάση, ανεξαρτήτως εποχής σε περιοχές όπως η πόλη, ο Βροντάδος και ο Άγιος Μηνάς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ