27.4.2023 14:11

Εγκαίνια με ολοκληρωμένο το 98% του Φράγματος Κόρης Γεφύρι- Βίντεο

Παρουσία των αρχών αλλά και του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα εγκαίνια του πιο σημαντικού έργου της Χίου

Παρουσία δεκάδων προσκεκλημένων, των αρχών της Χίου αλλά και του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, τα εγκαίνια του βασικού κορμού του φράγματος, δημιουργώντας πλέον προσδοκίες ότι αυτό θα λειτουργήσει εντός του 2024, δίνοντας νερό εξαιρετικής ποιότητας, σε χιλιάδες κατοίκους της Χίου αλλά και επισκέπτες, επιλύοντας οριστικά πια το πολυετές πρόβλημα της λειψυδρίας.

Παντελής Βρουλής – Αντιπεριφερειάρχης Χίου

«Είναι ένα σημαντικό έργο που πέρασε από στάδια και πολλές δυσκολίες από τη στιγμή της πρώτης σύλληψης της ιδέας το 1938, όταν διαπιστώθηκε ότι πάρα πολλά νερά έρρεαν στην περιοχή. Η υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να τελειώσει τον βασικό κορμό του φράγματος, αυτή ήταν βασική μας υποχρέωση και αυτό έκανε ο Περιφερειάρχης μας, ερχόμενος σε επαφή με καθηγητές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου οι οποίοι ξεκίνησαν την έρευνα για την καταλληλότητα του φράγματος»

Κώστας Μουτζούρης – Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

«Σήμερα είμαστε εδώ για έναν απλό λόγο. Το σώμα του φράγματος είναι το 90% του φράγματος, είναι το 90% του χρόνου αλλά και του κόστους του έργου. Σε αυτό το έργο πάνω βρισκόμαστε σήμερα. Όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια, βρήκαμε μία ανησυχία στους Χιώτες για τη στατικότητα του Φράγματος. Αυτό είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε εξ αρχής με την έννοια ότι αν δεν ήταν ευσταθές δεν θα είχε καμία ουσία να το ολοκληρώσουμε.

Μετά από μελέτες μας απάντησαν ότι το φράγμα ήταν ευσταθές»

Νότης Μηταράκης – Υπουργός Μετανάστευσης

«Πριν από 4 χρόνια ενόψει των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ολοκληρώσει τα έργα της γενιάς μας. Σήμερα παραδίδεται το κύριο μέρος του Φράγματος μετά από 20 χρόνια αναμονής. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που το παραδίδει στους Χιώτες. Ένα έργο πλήρως απαξιωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ που μόνο κριτική ήξερε να κάνει. Έργο που ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και την επίβλεψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Μόνο με τη συνεργασία Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου μπορούν να ολοκληρωθούν όλα τα αναπτυξιακά έργα που οι Χιώτες περίμεναν εδώ και δεκαετίες. Για την επόμενη 4ετία βάζουμε έναν άλλο μεγάλο στόχο. Να επιλύσουμε οριστικά το θέμα του νερού στη Χίο, σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για την αγροτική ανάπτυξη, για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού».

Δημήτρης Παπαγιαννίδης- Γ.Γ. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

«Σήμερα αυτοί που μας ειρωνεύτηκαν ότι τον Ιούνιο του 2022, ο κ. Γεωργαντάς ήταν ο 13ος Υπουργός που έρχονταν, τώρα θα μασούν τα λόγια τους. Το κύριο τμήμα ενός φράγματος είναι το σώμα του, είναι αυτό που πατάμε σήμερα πάνω. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει το 98%. Θα πει κανείς, γιατί εγκαινιάζεται το φράγμα; Γιατί ουσιαστικά το έργο έχει τελειώσει. Απομένουν μόνο τα δίκτυα της ΔΕΗ και το τάπωμα του φράγματος. Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Κάναμε αλλεπάλληλες μελέτες. Μπορεί να υπήρξε υπερβολή στις μελέτες αλλά προς την κατεύθυνση της επιπλέον ασφάλειας του φράγματος».

Σταμάτης Κάρμαντζης- Δήμαρχος Χίου

«Είναι γεγονός η στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπ. Νότη Μηταράκη στο έργο, που μέσα από τη συνεργασία με τον Περιφερειάρχημ οδήγησαν στην ευόδωση του έργου. Έχω την πεποίθηση ότι στη Χίο θα συνεχίσει να πνέει άνεμος δημιουργίας και έργων που αναλογούν και αξίζουν στους Χιώτες, χαιρετίζω ως δήμαρχος το θεμελιώδες και πολυπόθητο φράγμα και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε στη Χίο έργα που θα την αλλάξουν. Η ΔΕΥΑΝΧ είναι έτοιμη να παραλάβει το έργο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες».

Βασίλης Μυριαγκός- Πρόεδρος ΔΕΥΑΝΧ

«Η ΔΕΥΑΝΧ είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου. Η Χίος χρειάζεται νερό. Το Νερό πρέπει να είναι στις προτεραιότητες όλων των φορέων. Με αυτό το έργο ανοίγει μία νέα σελίδα προοπτικής και ανάπτυξης του τόπου μας και εμείς ως ΔΕΥΑΝΧ είμαστε έτοιμοι, με τις πρώτες βροχές από του χρόνου να διαχειριστούμε αυτό το έργο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ