13.9.2017 15:24

ΒΙΝΤΕΟ- Θέλετε την ΕΝΑ Β. Αιγαίου; Απόδειξη...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΡΑΚΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Στο σημείο εκκίνησης έπειτα από 8 μήνες διεργασιών βρίσκεται ξανά η προσπάθεια της Περιφέρειας να «αναστήσει» την «ΕΝΑ Χίου» δίνοντάς της περιφερειακή διάσταση και μετονομάζοντάς τη σε «ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να μην εγκρίνει την αύξηση συμμετοχής της Περιφέρειας στη νέα μετοχική σύνθεση με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», αποτέλεσε την αιτία εκ νέου διαλόγου αλλά και κατάθεσης προβληματισμών για το αν τελικά αξίζει η ανασύσταση της εταιρείας ή είναι προτιμότερο να πέσουν τίτλοι τέλους.

Η προσπάθεια του προέδρου της να ληφθεί απόφαση με την οποία θα αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο κατά 400.000 ευρώ από πλευράς Περιφέρειας και θα αναπροσαρμόζεται το μερίδιο των μετόχων, έπεσε στο κενό, αφού μέσα από διεξοδική συζήτηση έγινε αντιληπτό ότι το πραγματικό πρόβλημα της εταιρείας είναι η έλλειψη στόχου και αντικειμένου.

«Ή κλείστε τη, ή στηρίξτε τη»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε με τοποθέτησή του ο διευθυντής της εταιρείας Πάρις Βελλιανίτης, που με αφορμή την εισήγηση του Γ. Μανάρα να δοθεί άδεια άνευ αποδοχών στους δύο υπαλλήλους μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου η δραστηριοποίησή της, τον χαρακτήρισε άβουλο και αδρανή.

«Πάρτε επιτέλους μία σαφή απόφαση για την εταιρεία. Ή κλείστε τη ή στηρίξτε τη. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε πλέον. Η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό. Αν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο η πορεία της στο τέλος του χρόνου θα έχουμε παραδώσει έλλειμμα. Με άλλα λόγια θα έχουμε πέσει σε ξέρα», ανέφερε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρότεινε τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, στο πλαίσιο του νόμου 4483/2017 και τη μεταφορά των χρεών και των υπαλλήλων στον οικείο ΟΤΑ.

«Δεν έχουμε δει κανένα σχεδιασμό από την Περιφέρεια»

Τη σκυτάλη από τον Π. Βελλιανίτη παρέλαβε ο Σαμιώτης αντιπεριφερειάρχης Πολυκράτης Κωνσταντινίδης, συμπληρώνοντας ότι, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας, «δεν έχουμε δει στην πράξη κανένα σχεδιασμό ή πρωτοβουλία. Αυτό που απαιτείται είναι χειρονομία πραγματικής στήριξης από την Περιφέρεια, διότι διαφορετικά οδηγούμαστε σε λύση και εκκαθάριση».

«Δεν τηρήσαμε τίποτα από αυτά που συμφωνήσαμε» 

Ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο προκάλεσαν τα λεγόμενα του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ξενάκη, καθώς πρόκειται για το στέλεχος της περιφερειακής αρχής που πριν από ένα χρόνο σήκωσε στους ώμους του το βαρύ φορτίο της ανασύστασης της εταιρείας.

«Όταν πριν ένα χρόνο πήραμε την απόφαση να αναστήσουμε έναν νεκρό, είχαμε απευθυνθεί στους τεχνοκράτες. Αυτοί οι κύριοι μας υπέδειξαν δύο βασικές κινήσεις για την αρχή. Πρώτον την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και  δεύτερον έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό που θα δώσει ζωή στην εταιρεία με τη σύμπραξη όλων των μετόχων». Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος την επανέναρξη της καταβολής μισθοδοσίας των υπαλλήλων χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί έσοδα. «Ναι μεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Περιφέρεια αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή και το ξέραμε όλοι. Που είναι η βοήθεια από τους μετόχους; Που είναι η βοήθεια από την Περιφέρεια;  Που είναι η συμμετοχή των τεχνοκρατών της; Αρνούμαι να υποστηρίξω την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις για το μέλλον της εταιρείας. Δεν συναινώ στη συνέχιση ενός εγχειρήματος που οδηγείται στον γκρεμό», κατέληξε.

Τετ α τετ με Καλογήρου 

Με τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΑ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση περισσότερο προβληματισμένα από κάθε άλλη φορά, ο Γ. Μανάρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Γιάννη Ξενάκη για αναβολή λήψης απόφασης, δεσμευόμενος ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία σύσκεψης στη Χίο με τη συμμετοχή της Χρ. Καλογήρου προκειμένου να τεθούν όλα τα δεδομένα και να παρασχεθούν έμπρακτες εγγυήσεις για το μέλλον της εταιρίας.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ