20.4.2018 18:08

ΒΙΝΤΕΟ | Στα ύψη η αντιπαράθεση ποιμένων και δημοτικής αρχής

• «ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ», ΕΞΕΡΡΑΓΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

«Στα κάγκελα» κατά της δημοτικής αρχής Βουρνού βρίσκεται ο κλάδος των κτηνοτρόφων, όπως προέκυψε από τη θορυβώδη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι της Παρασκευής υπό την προεδρεία του Στέλιου Καμπούρη.

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ κτηνοτρόφων και στελεχών της δημοτικής αρχής Βουρνού αποτέλεσε η κατοχύρωση της δημοπρασίας για τη χρήση κτηνοτροφικού στεγάστρου στη θέση Γεμέλικα του Πιτυούς, ένα θέμα που έχει αναβληθεί ήδη 2 φορές στο παρελθόν εξαιτίας αντεγκλήσεων.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, Γ. Γεωργούλη, τα συγκεκριμένα στέγαστρα είχαν δημιουργηθεί πριν από αρκετά χρόνια από τις πρώην κοινότητες χωρίς ωστόσο να είναι νομιμοποιημένα.

Όταν το 2015 τέθηκε το θέμα της νομιμοποίησής τους, η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος, Β. Ποταμούση, είχε καλέσει τον Σύλλογο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Τότε η κ. Ποταμούση μας είχε πει ότι επειδή ο Δήμος δεν έχει χρήματα για τη νομιμοποίηση των στεγάστρων, αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να την αναλάβουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, με τη σαφή δέσμευση ότι όταν κάποιος έμπαινε στη διαδικασία να νομιμοποιήσει με δικά του έξοδα ένα στέγαστρο τότε αυτό θα του παραχωρούταν με απευθείας ανάθεση. Εκ των υστέρων όμως αποδείχθηκε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει και έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Και πάλι τότε η κ. Ποταμούση μας είχε πει ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο οι κτηνοτρόφοι που ανέλαβαν τα έξοδα νομιμοποίησης του στεγάστρου και θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους ποιμένες ήταν μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που υπάρχει το στέγαστρο», εξήγησε ο κ. Γεωργούλης, κάνοντας λόγο για σαφή εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή.

Η μη τήρηση της συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτό στη θέση Γεμέλικα του Πιτυούς, όπου, ενώ ένας κτηνοτρόφος από το χωριό ανέλαβε με δικά του έξοδα τη νομιμοποίηση του στεγάστρου, μετά από δύο διαγωνισμούς και ορισμένες ενστάσεις το στέγαστρο κατοχυρώθηκε σε κτηνοτρόφο της περιοχής των Ολύμπων.

«Μέχρι εδώ ήταν οι συμφωνίες. Είσαστε αναξιόπιστοι, μας παλεύετε εδώ και 4 χρόνια», εξερράγη ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, χτυπώντας μάλιστα με ένταση το χέρι στα έδρανα.

 «Τι θέλετε; Να μας πεθάνετε; Αν και είμαστε αγράμματοι, εμείς τηρούμε το λόγο μας. Δώστε το όπου θέλετε αλλά να ξέρετε ότι θα μας βρείτε μπροστά σας.»

Γδύσης κατά κτηνοτρόφων

Τα αίματα άναψαν όταν ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, αναλύοντας όλο το ιστορικό της υπόθεσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η διοίκηση του Συλλόγου των Κτηνοτρόφων, που, είτε δεν ενημερώνει επαρκώς τα μέλη της, είτε επιλέγει την πληροφόρηση μόνο ορισμένων εκ των κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Έπειτα από μία ώρα συζήτησης με ψήφους 4-2 αποφασίστηκε για 3η φορά η αναβολή του θέματος με την ελπίδα ότι οι δύο κτηνοτρόφοι θα τα βρουν και το θέμα θα λήξει ομαλά για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ