25.9.2017 21:20

ΒΙΝΤΕΟ- Στα χέρια του Δήμου το μέλλον δεκάδων επιχειρήσεων;

Να καθησυχάσει τους 10 πρώτους ενοικιαστές ακινήτων του Δήμου, που το συμβόλαιό τους έληξε στις 14 Αυγούστου, επιχείρησε ο αναπληρωτής Δήμαρχος Απόστολος Τζιώτης κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου που προβλέπει ότι όταν λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο ενός καταστήματος, το κτίριο δημοπρατείται άμεσα έχοντας προηγουμένως απομακρυνθεί ο τελευταίος ενοικιαστής, άναψε φωτιά στον κλάδο των επιχειρηματιών, αφού μέσα στο 2018 λήγει η πλειονότητα των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τον Δήμο.

«Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί η δυνατότητα μέσα από τροπολογία να δημοπρατούνται τα καταστήματα χωρίς να απομακρύνεται ο ενοικιαστής. Ας σκεφτούμε την περίπτωση ο ενοικιαστής να παραμείνει ο ίδιος. Τι θα κάνει για παράδειγμα ένας πρατηριούχος καυσίμων; Θα ξηλώσει δεξαμενές και αντλίες και μετά από λίγες ημέρες θα τις τοποθετήσει ξανά; Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί αν φύγει ο ενοικιαστής και ξαναμπεί πάλι ο ίδιος ενοικιαστής στο κτίριο τότε θα πρέπει να βγάλει νέα άδεια λειτουργίας», εξήγησε ο Ζαχαρίας Μαϊστράλης.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα, μέσα από τις οποίες φάνηκε κατέστη κατανοητό ότι η τήρηση του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον θέμα του Δήμου και λιγότερο της κεντρικής διοίκησης.

Χαρακτηριστική όπως είπε, είναι η περίπτωση του Δήμου Ζακύνθου όπου τα συμβόλαια ανανεώθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία στάλθηκε και τελικά εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι άμεσα θιγόμενοι»

Τοποθετούμενος επί του ζητήματος ο Απ. Τζιώτης καθησύχασε τους 10 πρώτους θιγόμενους καταστηματάρχες λέγοντας ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κίνδυνος για τα καταστήματα που ενοικιάζουν. «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος που θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ή θα δημοπρατηθούν μπορούμε να έχουμε μία πίστωση χρόνου», ανέφερε προαναγγέλλοντας κοινή σύσκεψη με την παρουσία δικηγόρων ώστε να βρεθεί λύση.  

Συζήτηση για ενοίκια Δήμου Χίου

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ