8.5.2017 17:13

ΒΙΝΤΕΟ- Προάγγελος δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου η παρουσία Τσιριγώτη στη Χίο

Τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρο ως τον μοναδικό ασφαλή δρόμο για να περιοριστούν οι ροές από τα απέναντι παράλια και να ξεκινήσει σταδιακά η αποσυμφόρηση του νησιού που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της Σούδας, υπέδειξε η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. υπεύθυνη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κατά την παρουσία της ενώπιον των μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου.

Η αντιστράτηγος, λίγο πριν την έναρξη της Συνεδρίασης στο Ομήρειο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. δίνοντας μέσα σε λίγα λεπτά όλες τις απαντήσεις που εδώ και καιρό αναζητά όχι μόνο η Επιτροπή του Δήμου αλλά και οι πολίτες του νησιού, που αντιδρούν στη δημιουργία μίας επιπλέον δομής.

Τι είναι το προαναχωρησιακό

Όπως εξήγησε στη συνέντευξή της η αντιστράτηγος, προαναχωρησιακό κέντρο είναι μία κλειστού τύπου δομή, καλά φυλασσόμενη δομή, υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα της Αστυνομίας, η οποία χωρίζεται σε τρεις συνολικά πτέρυγες ξεχωριστές και αυτόνομες μεταξύ τους:

  • Η πρώτη αφορά στα άτομα των οποίων το άσυλο έχει απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό, τα οποία μετά την επίδοση της δεύτερης απορριπτικής απόφασης θα κρατούνται στο κέντρο και θα απελαύνονται εντός 7 ημερών προς την Τουρκία.
  • Η δεύτερη πτέρυγα προορίζεται για τους λεγόμενους παραβατικούς μετανάστες, οι οποίοι εφόσον καταδικασθούν απελαύνονται άμεσα.
  • Η τρίτη και τελευταία πτέρυγα αφορά σε όλους τους μετανάστες που κάνουν χρήση της εθελούσιας επιστροφής στη χώρα τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι μετανάστες αποσύρουν το αίτημα ασύλου τους και οδηγούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο λαμβάνοντας το ποσό των 1.000 ευρώ και εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή στη χώρα του.

Τι γίνεται στη Χίο;

Ερωτώμενη για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας δομής στη Χίο, η κα. Τσιριγώτη, τη χαρακτήρισε ως μονόδρομο. Απέκλεισε δε τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου εντός της ΒΙ.ΑΛ. υπογραμμίζοντας ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας που υπάρχουν κάνουν λόγο για ένα ξεχωριστό κέντρο που δεν θα έχει επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και που οι μετανάστες που βρίσκονται μέσα σε αυτό δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με κανέναν απέξω.

Σε τοπικό επίπεδο η κα. Τσιριγώτη, τόνισε ότι η Χίος έχει αναγκαιότητα ενός μικρότερου κέντρου σε σχέση με τα άλλα νησιά, δηλαδή της τάξεως των 300 ατόμων, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι θα πληρωθούν όλες οι θέσεις. «Αυτό το κέντρο αν το στήσουμε σε κάποια υπάρχουσα δομής

Παράλληλα απέφυγε να αναφερθεί εκτός της ΒΙ.ΑΛ. που τη χαρακτήρισε ακατάλληλη, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Χίου .

Η εμπειρία από άλλα μέρη

Καλούμενη να μεταφέρει στα Μ.Μ.Ε. της Χίου την εικόνα από άλλα νησιά όπως η Λέσβος και η Κως που έχουν προαναχωρησιακά κέντρα η αντιστράτηγος ανέφερε:

«Η εμπειρία από τη Μυτιλήνη και την Κω όπου υπάρχουν τέτοια κέντρα είναι θετική παρά τις επιφυλάξεις των κατοίκων. Επιστρέφουμε κόσμο στην Τουρκία και τα νησιά αδειάζουν. Από την Κω τον τελευταίο μήνα στείλαμε απέναντι 258 άτομα», εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «Όπου υπάρχουν επιστροφές λόγω απόρριψης του ασύλου, τόσο αυξάνεται ο αριθμός όσων επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ότι εδώ υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Διαψεύδει και καταθέτει άμεσα το πόρισμά της η Επιτροπή του Δήμου

Λίγη ώρα αργότερα παρουσία της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, συνεδρίασε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου για το προσφυγικό. Σταδιακά αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται προς την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, χωρίς όμως να δίνονται επιπλέον λεπτομέριες στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή του Δήμου, αρκέστηκε στο να εκδόσει ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσίευμα ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο αεροδρόμιο των Ολύμπων. Σε αυτή αναφέρει: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που αναφέρονται σε πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσιριγώτη Ζαχαρούλα για τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καμία σχετική αναφορά δεν έγινε, για καμία τοποθεσία του νησιού.

Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της και πρόκειται άμεσα να καταθέσει την πρόταση της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ