19.7.2017 14:52

ΒΙΝΤΕΟ- Έργα 10 εκ. ευρώ αξιώνει η Χίος από το ειδικό αναπτυξιακό του Βορείου Αιγαίου

ΜΟΛΙΣ 25 ΕΚ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τη χρηματοδότηση έργων που ξεπερνούν σε συνολικό προϋπολογισμό τα 10 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει η Χίος από τα συνολικά 25 εκ. ευρώ του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος βορείου Αιγαίου που έχει εξαγγείλει από τις αρχές του χρόνου η Κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε αναλυτικά στα υπό ένταξη έργα, σημειώνοντας ότι για πάνω από 3 μήνες τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου προσπάθησαν να ωριμάσουν έργα και μελέτες που στηρίζονται πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτον να έχουν το στοιχείο της συμπληρωματικότητας συνδέοντας όσα έργα έγιναν στο παρελθόν με τις σύγχρονες ανάγκες της Χίου και δεύτερον το στοιχείο της ισότιμης χωρικής κατανομής ώστε το όφελος από αυτά να κατανεμηθεί σε όλη την κοινωνία της Χίου.

Αναλυτικά τα έργα:

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

 • Αναβάθμιση ξενώνων Ιωνικού Κολυμβητηρίου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου καμπ, ύψους 500.000 ευρώ.
 • Επέκταση βρεφονηπιακού σταθμού οδού Καλουτά με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τον τετραπλασιασμό των παιδιών που μπορεί να δέχεται ο σταθμός, ύψους 1,2 εκ. ευρώ.

ΔΕΥΑΝΧ

 • Δημιουργία δικτύου άρδευσης του Κάμπου που θα παίρνει το νερό από το φράγμα Κόρης Γεφύρι και θα το διανέμει σε όλα τα δευτερεύοντα δίκτυα της περιοχής, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.
 • Μείωση ενεργειακών αναγκών της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή του Θόλους, ώστε η εταιρεία να πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ και στη συνέχεια το ποσό αυτό να αφαιρείται από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το έργο έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
 • Η εκπόνηση μελετών για το φράγμα Κοντού στη νότια Χίο με κύριο σκοπό την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 300.000 ευρώ.

Ομήρειο

 • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πλήρης εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους 600.000 ευρώ, ώστε μέχρι το 2019 το Ομήρειο να είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο κέντρο επάξιο των στόχων των δωρητών του.

Λιμενικό Ταμείο

 • Προστασία της λιμενολεκάνης Βολισσού, 1,2 εκ. ευρώ.
 • Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Καρδαμύλων, 350.000 ευρώ.

Δήμος Χίου

 • Αντιπλημμυρική προστασία Ολύμπων, 425.000 ευρώ.
 • Τουριστική προβολή κι έξυπνα δίκτυα διαχείρισης με δεδομένο ότι οι δράσεις του Υπ. Τουρισμού δεν επαρκούν.
 • Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου, ώστε να καταστεί μία σύγχρονη ζώνη πρασίνου που θα είναι δεμένη πλήρως με τον αστικό ιστό της πόλης, 1,2 εκ. ευρώ.

ΔΗΚΕΧ

 • Εξοπλισμός παιδικών σταθμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονιών και την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, 300.000 ευρώ.

Είναι εφικτό;

Παρά πάντως την αισιοδοξία του Δημάρχου Χίου, το γεγονός ότι προς το παρόν οι διαθέσιμες πιστώσεις για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι 25 εκ. ευρώ σημαίνει ότι πολλά από τα έργα που επιχειρεί να εντάξει ο Δήμος θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, αφού υπολογίζεται ότι συνολικά το νησί μας θα πάρει 7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διεκδικήσουν εκτός από τον Δήμο και τα Νομικά του πρόσωπα, η Περιφέρεια καθώς και φορείς όπως το Νοσοκομείο.

Έτσι σε περίπτωση που δεν ισχύσει η δέσμευση του Υπ. Αλέξαδρου Χαρίτση ότι οι συνολικές πιστώσεις για το Βόρειο Αιγαίο θα διπλασιαστούν φθάνοντας τα 50 εκ. ευρώ, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πόθοι της δημοτικής αρχής να μείνουν μόνο στα χαρτιά. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ