Σαφές μήνυμα καθησυχασμού προς τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χίου, έστειλε με σημερινές δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Αντιδήμαρχος Αργύρης Γιαμάς, αναφορικά με την έξαρση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα.
«Υπάρχει καταρχήν μία συνεχόμενη ιώση στους παιδικούς σταθμούς – το γνωρίζουμε όλοι ως γονείς», τόνισε, επισημαίνοντας πως κατά καιρούς εμφανίζονται κρούσματα ιογενών λοιμώξεων, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Το τελευταίο επεισόδιο, όπως εξήγησε, προκάλεσε αναστάτωση κυρίως μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, την ίδια ημέρα που στο μενού περιλαμβανόταν κοτόπουλο με πατάτες.
Ο Αργύρης Γιαμάς ήταν κατηγορηματικός στο ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως καταγεγραμμένο περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης». Όπως ανέφερε, το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου δεν έχει δεχτεί κανένα σχετικό περιστατικό που να αφορά παιδιά ή προσωπικό των παιδικών σταθμών, ενώ τα μόνα καταγεγραμμένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο αφορούν έναν 6`χρονο, έναν 8χρονο και έναν 5χρονο, χωρίς καμία σύνδεση με τους παιδικούς σταθμούς.
«Ούτε στα ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια υπήρξε θετικό δείγμα σε σαλμονέλα ή άλλο παθογόνο που να σχετίζεται με τρόφιμα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικό ενός παιδιού που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για άλλο λόγο, χωρίς καμία σχέση με γαστρεντερίτιδα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας της ενιαίας κουζίνας του Δήμου Χίου, η οποία λειτουργεί από το 2019 και εξυπηρετεί συνολικά τους παιδικούς σταθμούς της πόλης.
«Η κουζίνα λειτουργεί με έξι πιστοποιημένους μάγειρες – όλοι με εμπειρία στους παιδικούς σταθμούς και χωρίς καμία αλλαγή στο προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επιλογή της ενιαίας κουζίνας δεν έγινε για λόγους οικονομίας αλλά για την ενίσχυση της ασφάλειας», πρόσθεσε, εξηγώντας πως η διασπορά μαγειρείων χωρίς πιστοποιημένο μάγειρα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον Αργύρη Γιαμά, το διατροφολόγιο των παιδιών καταρτίζεται βάσει οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ, με την έγκριση των τεσσάρων παιδιάτρων των σταθμών, οι οποίοι υπογράφουν και την τελική διαμόρφωση των γευμάτων.
Τα τρόφιμα μεταφέρονται με οχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές του Τμήματος Υγιεινής, με χρήση θερμοθαλάμων και παγοκιβωτίων όπου απαιτείται, ενώ το προσωπικό των παιδικών σταθμών διαθέτει επικαιροποιημένα πιστοποιητικά υγείας.
Με αφορμή την ανησυχία που εκφράστηκε από γονείς στα κοινωνικά δίκτυα, «ο Δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα για τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων σε νερό, τρόφιμα και εγκαταστάσεις». Παρότι, όπως είπε, υπήρξε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω αδυναμίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
«Η κουζίνα δεν απαγορεύθηκε ποτέ – απλώς ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος», ξεκαθάρισε, ενημερώνοντας πως ήδη έχει δοθεί εκ νέου προς χρήση, ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «σήμερα οι παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν μέχρι τις 12:30 χωρίς σίτιση, αποκλειστικά για λόγους πρόληψης και όχι επειδή διαπιστώθηκε πρόβλημα», ζητώντας την κατανόηση των γονέων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο Αργύρης Γιαμάς απάντησε: «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι για περίπου 50 παιδιά που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή αριθμό απουσιών ανά ημέρα – θα έχουμε εικόνα μέσα στις επόμενες ώρες».
Κατέληξε επαναλαμβάνοντας: «Ούτε ένα περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τροφική δηλητηρίαση – ούτε από γιατρούς, ούτε από εργαστήρια, ούτε από το νοσοκομείο» και σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση, έχουμε ενεργοποιήσει κάθε προβλεπόμενο πρωτόκολλο, σε πλήρη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.