20.9.2017 19:51

Ανοίγει η συζήτηση για τη διάσπαση του Δήμου Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ειδική θεματική συνεδρίαση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ο απόηχος των ημερών από τα δημοσιεύματα του «π» για την ανάγκη να συζητηθεί ο αριθμός των δήμων του νησιού έφτασε στο σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα αργά το απόγευμα την άμεση προεργασία μιας ειδικής θεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα έθιξε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής μίας οργανωμένης συζήτησης.  «Το ζήτημα είναι να έχουμε έναν οργανισμό ώστε πολιτικά να μπορεί να εκπροσωπεί το νησί και λειτουργικά να μπορεί να ανταποκριθεί. Έχουν γίνει συζητήσεις στο παρελθόν και θα γίνουν και στο μέλλον. Προτείνω τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με παλιούς αυτοδιοικητικούς άνδρες, να δούμε και να μελετήσουμε τις μελέτες που έχουν γίνει», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

Θετικός στη διεξαγωγή θεματικής συζήτησης δήλωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Γεωργιάδης. «Ο φυσικός και θεσμικός ρόλος μίας τέτοιας συζήτησης είναι εδώ. Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δούμε πως μπορεί να οργανωθεί μία τέτοια συζήτηση που θα είναι καθοριστική για το μέλλον του Δήμου», δήλωσε ο Ι. Γεωργιάδης.

«Δεν γίνεται να βρεθούμε ουραγοί στις εξελίξεις»

Την επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέλιος Καμπούρης. «Δεν πρέπει να μείνουμε στη λογική των επιτροπών. Το Δ.Σ. πρέπει άμεσα να συγκληθεί γιατί η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει εντός Οκτωβρίου. Δεν γίνεται να βρεθούμε ουραγοί στις εξελίξεις», είπε.

Την ενόχλησε η συζήτηση στα Μ.Μ.Ε.

Την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον του Δήμου άνοιξε μέσω του «π» εξέφρασε η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη.

«Και προεκλογικά είχαμε επισημάνει ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα μόρφωμα. Προφανώς πρέπει να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση και να μη γίνεται μέσω Μ.Μ.Ε.», δήλωσε η κα. Φρεζούλη.

«Δεν μπαίνουμε στη λογική του αριθμού των Δήμων…»

Την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη μετατροπή των Δήμων σε ανώνυμες εταιρίες, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος. «Αν θέλετε να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο ναι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν θα μπούμε όμως στη λογική ένας, δύο ή τρεις δήμοι. Πρέπει λοιπόν να επισπεύσουμε γιατί οι σχεδιασμοί από την κυβέρνηση τρέχουν», είπε ο κ. Σκούφαλος.  

«Η κοινωνία είναι ώριμη»

Την πεποίθησή του ότι μία ακόμη διαπαραταξιακή επιτροπή θα καθυστερήσει τη συζήτηση μετέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Νύκτας. «Η κοινωνία είναι ώριμη, μάλλον εμείς είμαστε πίσω από αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει άμεσα θεματικό συμβούλιο», κατέληξε ο κ. Νύκτας. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ