18.5.2019 12:27

Το αύριο της Χίου χτίζεται κομμάτι-κομμάτι

Δεν είναι λίγοι αυτές τις μέρες που σκέφτονται για το αύριο της Χίου. Αυτοί που βάζουν μία σειρά από θέματα, βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει, συνταιριάζουν ποθούμενα δεκαετιών με ιδέες που σκεφθεί, έχουν δει, έχουν διαβάσει, και τελικά συγκροτούν ένα "όραμα" για το αύριο της Χίου.

Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα στις καλές ιδέες, κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα στις καλές προθέσεις και στις ικανότητες. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, την ώρα που το κάνουν αυτό πραγματικά αναζητούν ένα αύριο στη Χίο με οικονομική ευημερία, κοινωνική πρόοδο και ποιότητα ζωής.

Είναι όμως αυτό αρκετό για να έχουμε πραγματικά ένα καλύτερο αύριο; Πόσες φορές δεν έχει αναζητήσει Χίος αυτό το αύριο χωρίς να καταφέρει να το φτάσει;

Και αυτό που έχει μείνει από όλες αυτές τις προσπάθειες αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο ποικίλει: άλλες φορές έχεις σοβαρά και στιβαρά βήματα που έχουν διάρκεια και δώσανε προοπτικές και αποτελέσματα, άλλες φορές έχεις μάταιες προσπάθειες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, άλλες πάλι φορές έχεις προσπάθειες που δημιούργησαν χρέη υποχρεώσεις, πολλά χειρότερα από τα λίγα καλά που έφεραν. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αυτό που άφησαν πίσω οι δήθεν προσπάθειες ανάπτυξης ήταν προσωπικά οφέλη και εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Αυτά τα πέντε χρόνια στη δημοτική αρχή μου απέδειξαν αυτό που ξέρουμε όλοι, χωρίς να έχουμε ασχοληθεί με το Δήμο: ότι το αύριο χτίζεται κομμάτι-κομμάτι. Το αύριο θέλει θεμέλια, θέλει γέμισμα των κενών που έχουν μείνει από όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, θέλει αντικατάσταση αυτών που δεν λειτουργούν καλά, θέλει θάρρος για να πεις όχι σε αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά δεν ωφελούν πλέον σε τίποτα, θέλει αλλαγές και μάτια και αυτιά ανοικτά σε αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από όλα όμως θέλει συστηματική δουλειά για να καλύψεις τα κενά, και να δουλέψεις για να θεμελιώσεις το μέλλον.

Χαίρομαι όταν βλέπω τα προγράμματα των συνδυασμών τα οποία περιέχουν αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι που τους συγκροτούν. Τα κοινά στοιχεία των προγραμμάτων είναι πάρα πολλά, γεγονός που δείχνει ότι πράγματι αυτά εκτιμά το μεγαλύτερο μέρος της Χίου ότι είναι τα ζητούμενα. Με χαρά επίσης βλέπω πολλά από τα έργα που έχουμε ήδη ξεκινήσει να εξαγγέλονται από άλλους συνδυασμούς. Αυτό αποδεικνύει ότι λίγες είναι οι διαφωνίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το αύριο. Σε αυτό που σίγουρα διαφέρουμε είναι στο ποιά είναι η ομάδα που μπορεί να το υλοποιήσει, ποιοι είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο όραμα, ποιοι έχουν δείξει δείγματα γραφής ότι τα καταφέρνουν. Αυτό που αξίζει να κάνει ο κάθε δημότης είναι να κρίνει από τι στάδια πρέπει να περάσει μια τέτοια ιδέα, πως ξεκινάει, τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν. Αλλιώς, πρόκειται απλά για ωραίες ιδέες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι νέες, μερικές μάλιστα δεν είναι καν ιδέες.

Ένα άλλο ένα κριτήριο που λαμβάνει υπόψιν του ένας δημότης είναι τι έχουν πετύχει για αυτές τις μεγάλες ιδέες στο παρελθόν οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον κάθε συνδυασμό. Κάθε εποχή δεν είναι ίδια, και ίσως να μην κατάφεραν να κάνουν αυτά που ήθελαν, αλλά και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και ίσως κάποιοι απέδωσαν εδώ και καιρό αυτά που μπορούσαν να αποδώσουν.

Ωραίες και ευγενείς οι καλές ιδέες, αλλά ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν εμπειρία δημόσιας διοίκησης, περιμένει κανείς συγκεκριμένα βήματα. “Πλανώντες και πλανώμενοι” δεν εξυπηρετούν στην πραγματικότητα το καλό του τόπου.

Ένα παράδειγμα της “σιωπηλής” αυτής δουλειάς και της υπομονής που χρειάζεται είναι το αγροτικό leader, που πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε. Τρία χρόνια δουλειάς και προετοιμασίας για να έλθουν στις επιχειρήσεις της Χίου περίπου 4 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις. Leader που είχε στερηθεί η Χίος για περίπου 15 χρόνια, ίσως γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν να κάνουν αυτή τη “σιωπηλή” δουλειά. Όπως και η αναβάθμιση του βιολογικού, του Ομηρείου, του κολυμβητηρίου, του ΧΥΤΑ, έργα για τα οποία δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να γίνουν, επειδή δεν είχε γίνει η “σιωπηλή” δουλειά της νομιμοποίησης, της πυρασφάλειας, της άδειας λειτουργίας.

Ο λαός μας είναι σοφός: “αγάλια - αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι”. Στέρεα βήματα προς το αύριο, χτισμένα και εδρασμένα σε σταθερό υπέδαφος και όχι σε λόγια. Αυτά έχει ανάγκη η Χίος και αυτό έχει φανεί και από την υπομονετική δουλειά που έχει γίνει αυτά τα χρόνια. Δουλειά που θέτει επιτέλους τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης αλλαγής της Χίου. Οι “Μεσίες” έχουν ξαναέλθει στο παρελθόν στη Χίο, με τις μεγάλες εξαγγελίες τους και λύσεις για όλα. Η κληρονομιά τους είναι ημιτελή έργα, καταχρεωμένες εταιρείες, διαλυμένοι μηχανισμοί. Αποτέλεσμα έμεινε μόνο σε περιόδους που υπήρχε σοβαρή δουλειά, παραγωγή έργου και συνέχεια.

Για το αύριο της Χίου που έρχεται, έχουμε κάνει πραγματικά βήματα για να το φτάσουμε. Βήμα-βήμα, κομμάτι - κομμάτι, δημιουργούμε ένα αύριο για όλους μας, χωρίς πισωγυρίσματα και επανεκκινήσεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ