20.5.2019 12:31

Αλέξης Γεωργούλης: «Κορυφαίο πρόβλημα είναι η αδυναμία παραδοχής ότι κάτι δεν κάνουμε καλά»

Η «ΣυμμαΧία Αξιών» είναι η δημοτική παράταξη που διασφαλίζει την πολύ απαιτητική και ενωτική επόμενη μέρα.

Υποψήφιος της νέας γενιάς. Γιατί δεν εκφραστήκατε από τα εξίσου νέα παιδιά της σημερινής δημοτικής αρχής;

ΑΛ.Γ.: Θα ήταν όντως δικό μου το θέμα, αν ανάλογα με μένα δεν έπρατταν εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ο δείκτης επιτυχίας ή αποτυχίας της σημερινής δημοτικής αρχής κρίνεται από τον αριθμό των συνδυασμών που διεκδικούν τον Δήμο. Επτά δημοτικοί συνδυασμοί συνιστούν ρεκόρ συμμετοχής κι η μεγάλη συμμετοχή φανερώνει με τη σειρά της ότι όλο και περισσότεροι έμειναν ανικανοποίητοι.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό «ΣυμμαΧία Αξιών» του Κ. Τριαντάφυλλου;

 ΑΛ. Γ.: Γιατί αισθάνομαι σιγουριά για την επιλογή μου. Με τον Κώστα Τριαντάφυλλο συνεργάζομαι επαγγελματικά, για την ακρίβεια συγκατοικώ στο δικηγορικό του γραφείο εδώ και 3,5 χρόνια. Μπόρεσα να ακτινογραφήσω τον άνθρωπο, τον επαγγελματία, τον διορατικό πολιτικό. Ο Κώστας δεν κάνει μετέωρα βήματα. Μετρά κάθε του κίνηση κι η απόφαση του να διεκδικήσει το Δήμο με εξέπληξε θετικά. Ίσως ήμουν από τους πρώτους που πληροφορήθηκα την πρόθεση του κι αμέσως του ζήτησα να μετέχω στην προσπάθεια. Έζησα διοργανωτικά τη γέννηση της «ΣυμμαΧίας Αξιών», διαπίστωσα ότι δεν στήθηκε ως ευκαιριακός συνδυασμός, έδωσε βαρύτητα στον προγραμματικό της λόγο, δημιούργησε - πολύ πριν ζητήσει από υποψηφίους να ασπαστούν τις θέσεις της - ομάδες προγραμματικού διαλόγου και είναι έτοιμη να δεχτεί την εμπιστοσύνη των κατοίκων του νησιού μας. Η αρχική διαίσθηση ότι κάτι καλό θα προκύψει έχει γίνει σήμερα βεβαιότητα ότι η «ΣυμμαΧία Αξιών» είναι η δημοτική παράταξη που διασφαλίζει την πολύ απαιτητική και ενωτική επόμενη μέρα.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος του Συνδυασμό σας;

ΑΛ.Γ.: Στη «ΣυμμαΧία Αξίων» σύντομα αντιληφθήκαμε ότι το έλλειμμα στο νησί μας δεν ήταν στα προεκλογικά φυλλάδια. Σε πολυτελή μάλιστα μορφή κυκλοφόρησαν άφθονα σε όλες τις προεκλογικές περιόδους. Υστερούμε στην αποκατάσταση των αξιών που μας έλειψαν τα τελευταία χρόνια κι εκεί ρίξαμε το βάρος μας. Στερούμαστε τον διάλογο κι είμαστε αποφασισμένοι, σε μια περίοδο που τον έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ, να τον υπερασπιστούμε και να τον αναδείξουμε. Μας λείπει ο σχεδιασμός κι ήδη με τις προγραμματικές ομάδες που δημιουργήσαμε τον προσεγγίζουμε, κάτι που επιθυμούμε να γίνει με διάθεση σύνθεσης και στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαπιστώνουμε την αξία της ισόρροπης ανάπτυξης, να μην λειτουργεί μια Χίος δύο ή τριών ταχυτήτων. Η Χίος που ερημώνει κι η Χίος που οικιστικά αναπτύσσεται. Φέρνουμε στο επίκεντρο διαφορετικές πολιτικές για τα χωριά μας. Τονώνουμε την αξία της επιχειρηματικότητας, σε ένα νησί που ήταν ανέκαθεν υπερήφανο για τα επιτεύγματα του σ’ αυτό τον τομέα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, απαιτώντας κι από τις κρατικές αντένες διοίκησης στο νησί να συμμεριστούν την ανάγκη. Κυρίως, όμως, εργαζόμαστε για τη σταδιακή μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου του νησιού, επιδιώκοντας να απολαύσουμε κι εμείς οφέλη από την τουριστική οικονομία, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε όλο το Αιγαίο. Δημιουργήσαμε πρόγραμμα που, για πρώτη φορά, διαφαίνεται καθαρά πως ό,τι αφορά τον τουρισμό προτάσσεται στην ιεράρχηση μας.

 Συμμετείχατε στην ομάδα εργασίας για τον τουρισμό της «Συμμαχίας Αξιών». Δίνετε μάλιστα βαρύτητα στην τουριστική σας πρόταση. Δεν αναγνωρίζετε βήματα προόδου στον τομέα;

 ΑΛ. Γ.: Θα σταθώ στους χθεσινούς πανηγυρισμούς για την πρωτιά της Χίου στις «γαλάζιες σημαίες» στο Βόρειο Αιγαίο. Κάποτε αποδίδαμε την τουριστική μας κακοδαιμονία στην έλλειψη καθαρών παραλιών. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των «γαλάζιων σημαιών» - κι αυτό είναι επαινετό – και ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά η ελκυστικότητα του νησιού ως προορισμού. Οι φιλότιμες προσπάθειες της δημοτικής αρχής απέτυχαν στον τουρισμό γιατί δεν κατάφερε να περάσει ψυχολογία τουρισμού στην αγορά μας. Δεν έστειλε πεντακάθαρο μήνυμα ότι, με πρωτοβουλία του Δήμου, ο τροχός της οικονομίας στρέφει σε τουριστική κατεύθυνση. Αυτή η τονωτική ένεση δεν μπήκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι Χιώτες ενασχολούμενοι να μην παρασυρθούν, έστω κι αν έγιναν τα σεμινάρια της Σχολής Τουρισμού. Κανένας δεν άναψε τη δάδα της ελπίδας για την τουριστική ανάπτυξη και βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας άνευρης και τακτοποιητικής πολιτικής. Στη «ΣυμμαΧία Αξιών» μιλάμε με σαφήνεια. Στο σχεδιασμό μας κάθε έργο και ενέργεια που συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου προτάσσεται, ιεραρχείται ψηλά. Δεν νομίζω ότι απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις.

Γιατί όμως αυτή η επιμονή στον τουρισμό;

 ΑΛ. Γ.: Γιατί δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Όλο το υπόλοιπο Αιγαίο ζει, αναπτύσσεται και αυξάνεται πληθυσμιακά από τον πλούτο του. Είμαστε οι μόνοι που δεν εξετάσαμε καν αν σε εμάς ταιριάζει. Πιστεύουμε παράλληλα ότι η καθυστέρηση της Χίου στην τουριστική της ανάπτυξη της παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να ηγηθεί του σύγχρονου μοντέλου τουρισμού στο Αιγαίο, του τουρισμού τοπικής ταυτότητας, που δεν θα ανοίγει θέσεις εργασίας μόνο στη δημιουργία κλινών και την εστίαση. Οι σύγχρονες τάσεις του τουρισμού απλώνονται σε ένα ευρύτατο δίκτυο επαγγελματιών, που ξεκινούν από τους σχεδιαστές αναμνηστικών αντικειμένων με ειδική τοπική ταυτότητα και απλώνονται, για παράδειγμα, στους οδηγούς παραγωγής, εκείνους δηλαδή που μπορούν να βγάζουν μεροκάματο μεταβιβάζοντας στον επισκέπτη τα μυστικά μιας τοπικής καλλιέργειας. Είναι τόσο ευρύς ο πλούτος της απασχόλησης γύρω από τον τουρισμό, που, αν τον ανακαλύψουμε, λύσαμε το σημερινό πρόβλημα της μονοδιάστατης επαγγελματικής κατεύθυνσης της γενιάς μας.

 Ναι, αλλά πέφτοντας το βάρος στον τουρισμό ατονεί αυτόματα η έγνοια για τη δική μας καθημερινότητα.

 ΑΛ. Γ.:. Μια τουριστική στροφή σημαίνει ταυτόχρονα άμεση αναβάθμιση της δικής μας καθημερινότητας. Τουρισμός, για παράδειγμα, σημαίνει σεβασμός στις διαβάσεις των πεζών. Αυτό όμως αντανακλά πρώτα στη δική μας ζωή. Σημαίνει καθαρές πόλεις και χωριά. Εμείς πρώτοι θα τα απολαμβάνουμε. Σημαίνει λιγότερη κυκλοφοριακή ταλαιπωρία στο κέντρο. Εμάς αγγίζει και ωφελεί πρώτους και καλύτερους. Η συνειδητοποίηση ότι η μεταστροφή της οικονομίας σε τουριστική οικονομία συνεπάγεται αυτόματα βελτίωση των δεικτών της δικής μας καθημερινότητας ακυρώνει όλες τις φοβικές θεωρίες που εμπόδισαν την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας.

Ωραία ακούγονται όλα αυτά, πως πετυχαίνονται είναι το ερώτημα.

 ΑΛ.Γ.: Σας πληροφορώ πιο εύκολα από όσο φαίνονται. «Στη «ΣυμμαΧία Αξιών» δουλέψαμε πολύ πάνω σ’ αυτό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε ακόμα. Σοβαρή χρηματοδότηση, με δημοτικούς πόρους στην τουριστική μας πολιτική. Εργαλειοποιούμε μια από τις αναπτυξιακές εταιρείες του Δήμου και με τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού, που εύχομαι να λειτουργήσει, κάνουμε κινήσεις που ανταποκρίνονται στην πιεστική ανάγκη της άμεσης δράσης. Θα το διαπιστώσετε, η ψυχολογία της αγοράς θα μεταβληθεί με ορισμένες μόνο απλές κινήσεις. –

Ποια είναι τα τρία βασικά προβλήματα του νησιού μας κατά τη γνώμη σας και τι λύσεις προτείνετε;

ΑΛ.Γ.: Κορυφαίο πρόβλημα είναι η αδυναμία παραδοχής ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Εκεί είναι και η μεγάλη μας διαφορά από τους συνδυασμούς των κ.κ. Κάρμαντζη και Βουρνού. Αν ακούσει κανείς τα μέλη των δυο συνδυασμών αισθάνεται ότι ζούμε σε μια άλλη Χίο, σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Εμείς τοποθετούμε απέναντι τον καθρέφτη και δεχόμαστε τις σοβαρές αδυναμίες που μας παρουσιάζει, ως αφετηρία για να τις αλλάξουμε. Δεύτερο πρόβλημα είναι η πίεση του χρόνου. Η διαχρονικά επιτυχημένη πορεία της Χίου στη θάλασσα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τροφοδοτήσει και τις αναγκαίες επενδύσεις που λείπουν σήμερα από το νησί. Όμως τα διαθέσιμα κεφάλαια της Χίου ηλικιακά έχουν αρχίσει να χάνουν την άμεση συναισθηματική επαφή με τον τόπο μας κι υπάρχει σύντομα ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά οι δεσμοί αίματος, οπότε να χαθούν όλες οι ευκαιρίες. Τρίτο πρόβλημα είναι να τιθασευτεί η ανεξέλεγκτη πολλές φορές δράση των κρατικών δομών στο νησί μας. Με τους εκπροσώπους τους η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εγκαινιάσει μια νέα σχέση, που δεν θα τους αντιμετωπίζει ως ανυπέρβλητα εμπόδια σε κάθε σχέδιο της τοπικής κοινωνίας αλλά ως συμπαραστάτες της. –

Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

ΑΛ.Γ.: Συνηθίζω, πριν επιχειρήσω ένα επόμενο βήμα, να αποκτώ μια αναλυτική εικόνα του. Παρακολούθησα διαδικτυακά συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αιτιολόγησα όσους σήμερα στρέφουν την πλάτη τους από το θεσμό. Θα έχει βάλει ένα μικρό λιθαράκι αν η τυχόν εκλογή μου δώσει τα απαραίτητα ερεθίσματα και σε άλλα παιδιά της γενιάς μου να μετέχουν αυτόβουλα στις επόμενες δημοτικές εκλογές κι όχι γιατί λυγίζουν από τα παρακάλια των επικεφαλής των συνδυασμών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ