19.8.2019 12:48

Στα σκαριά η νέα εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Ο Εμπνευστής της Γιώργος Αμύγδαλος μιλάει στον «π» για τους σκοπούς της ομάδας

Τον γνωρίσαμε πριν από λίγους μήνες μέσα από τις δράσεις καθαρισμού των παραλιών που διοργάνωνε. Αυτοβούλως και μην αντέχοντας να αντικρίζει άλλα σκουπίδια στις ακτές αποφάσισε να ξεκινήσει μια προσπάθεια, η οποία σιγά σιγά άρχισε να βρίσκει και άλλους υποστηρικτές.

Ο Γιώργος Αμύγδαλος, ανήκει σε μία σπάνια κατηγορία ανθρώπων που θεωρεί ότι η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλων μας και το γενικό καλό πρέπει να υπερτερεί του ατομικού.

Ο Γιώργος από τον Μάρτιο που ξεκίνησε τους καθαρισμούς είχε βάλει ως πρωταρχικό του στόχο να ευαισθητοποιήσει όσο μπορεί περισσότερους Χιώτες για να ενισχύσουν την προσπάθεια για μια Χίο καθαρή. «Όπως σας είχα πει όλα άρχισαν από το google maps και την ιδέα μου να γνωρίσω τη Χίο, τις παραλίες και τα χωριά. Όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν τόσα σκουπίδια ξεκίνησα τους καθαρισμούς εντελώς μόνος μου. Σταδιακά άρχισαν να ευαισθητοποιούνται και κάποιοι άλλοι αλλά δυστυχώς και πάλι δεν είμαστε αρκετοί», αναφέρει ο Γιώργος Αμύγδαλος.

Η γέννηση του «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Ο Γιώργος Αμύγδαλος και οι συνοδοιπόροι του, από τον χειμώνα μέχρι και σήμερα έχουν καθαρίσει πλήθος παραλιών και ακτών και όντας ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος σκέφτηκαν να λάβουν και νομική υπόσταση και να συστήσουν μία νέα εθελοντική ομάδα που θα μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες. Το όνομα της ομάδας μυθικό… Ποδειδώνας.

«Επειδή η ομάδα ξεκίνησε με καθαριότητες στις παραλίες και όλοι μας θέλαμε να έχουμε ένα όνομα ελληνικό, νομίζω Ποσειδών ήταν το πιο κατάλληλο, εφόσον ο Θεός Ποσειδώνας των αρχαίων ήταν ο προστάτης της θάλασσας», εξηγεί ο εμπνευστής και ένας εκ των δημιουργών της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής ομάδας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», Γιώργος Αμύγδαλος, προσθέτοντας ότι η ομάδα προέκυψε από μια ανάγκη εθελοντισμού και προσφοράς για την οικολογική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Χιωτών.

«Στα μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως είναι η περιβαλλοντική κρίση, όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος αν δεν συμμετέχουμε στη λύση. Ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Μπορούμε όλοι να οργανώσουμε, ή να συμμετέχουμε σε δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και αναλαμβάνοντας δράση δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός! Σε συνεργασία με το δήμο Χίου και άλλες υπηρεσίες η ομάδα θα οργανώνει αναδασώσεις, καθαρισμούς παραλιών, καθαρισμούς δρόμων, καθαρισμούς ποταμιών, ανακύκλωση, και άλλες διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις», επισημαίνει.

Βασικός στόχος της ομάδας θα είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. "Εφόσον μπορούμε να δημιουργήσουμε τον σύλλογο, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με μία ενημερωτική καμπάνια για την ρύπανση και γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα συνεργαζόμαστε με διάφορες άλλες εθελοντικές ομάδες και συλλόγους για τις πολλές δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν. Επίσης θα θέλαμε να ασκήσουμε πίεση στον Δήμο για να μπορούν να εφαρμοστούν κάποιοι νόμοι. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εχθρούς. Απλά θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε", καταλήγει ο Γ. Αμύγδαλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ