Ζωή

7/2/18 11:26

τελ. ενημ.: 8/2/18 12:21

Γυρίσματα για τη Σφαγή χωρίς Άγιο Μηνά και Νέα Μονή!

Τις όποιες συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να αναδείξει το νησί μέσα από εναλλακτικού τύπου προβολή στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκθέτει ανεπανόρθωτα η αδικαιολόγητη στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, που έρχεται να τινάξει στον αέρα τα γυρίσματα της εκπομπής  «Μηχανή του Χρόνου», αφιερωμένα στη μεγάλη σφαγή της Χίου.

Θέλετε πλάνα; Αντίτιμο…

Έκπληκτοι οι συντελεστές της παραγωγής, που με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Στ. Κάρμαντζη, μόλις ζήτησαν να κινηματογραφήσουν τον Άγιο Μηνά αλλά και τη Νέα Μονή ως τόπους μαρτυρίου των κατοίκων της Χίου που σφαγιάστηκαν κατά τη μεγάλη σφαγή του 1822, έλαβαν την αρνητική απάντηση της Αρχαιολογίας Χίου, με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να καταβάλλουν 1.600 ευρώ ως αντίτιμο όχι και για τα δύο αλλά για το κάθε μνημείο ξεχωριστά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ| Παντελής Φύκαρης

Παρά τις προσπάθειες των κινηματογραφιστών να πείσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων ότι παρερμηνεύει τον νόμο, τα στελέχη της Aρχαιολογίας παρέμεναν αμετακίνητα. 

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα στελέχη της Αρχαιολογίας πρόκριναν ως ύστατη λύση τη διακοπή των γυρισμάτων, κάτι όμως που απέτρεψε την τελευταία στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης της τοπικής Εφορείας είναι ότι αρνήθηκαν ακόμα και τη λήψη φωτογραφιών αντί για πλάνα.

Με Drone και παλιές φωτογραφίες

Τελικά ο παραλογισμός της Αρχαιολογίας έστρεψε την εταιρεία παραγωγής στη λύση της εύρεσης πλάνων αρχείου, με αποτέλεσμα ο τηλεθεατής να δει στα πλάνα του τα δύο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία που συνδέονται με τη σφαγή είτα μέσα από παλιά πλάνα είτε από εναέρια με τη χρήση drone.

Ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία

Παρά πάντως τα ευτράπελα που συνόδευσαν την παραμονή τους στο νησί, τα μέλη της παραγωγής μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και την οργάνωση του προγράμματός τους από την Περιφέρεια. Το συνεργείο αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης από το νησί με το πρόγραμμά του για σήμερα να περιλαμβάνει γυρίσματα σε ανοιχτούς χώρους και στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», όπου ευτυχώς δεν έχει καμία εμπλοκή… η Αρχαιολογία.

 

Σχόλια άρθρου: 0