Στιγμές πρωτοφανούς έντασης, συγκίνησης αλλά και αγωνίας έζησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη τραγωδία του Μερσινιδίου, με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες μετανάστες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και δύο έμβρυα που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν.
Οι γιατροί που έσπευσαν το βράδυ της Τρίτης – είτε είχαν βάρδια είτε όχι – κατέθεσαν με λόγια βαθιά ανθρώπινα και συγκινητικά την εμπειρία τους, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου. Τέσσερις από αυτούς, με διαφορετικό ρόλο αλλά ενιαία φωνή, μίλησαν για το ήθος, την αυτοθυσία, αλλά και τα συστημικά κενά του ΕΣΥ, που σε τέτοιες κρίσεις, αναδεικνύονται εκκωφαντικά.
Ο Νίκος Παπαγιάννης, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, έκανε λόγο για μια τραγική βραδιά που ανέδειξε για πολλοστή φορά την αυταπάρνηση του προσωπικού:
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χίου, που συχνά λοιδορούνται, ήταν όλοι εδώ. Είτε εφημέρευαν είτε όχι. Και παραμένουν εδώ, προσπαθώντας να διαχειριστούν μια πολύ σοβαρή κατάσταση», υπογράμμισε.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στο Υπουργείο και τις διοικήσεις:
«Ζητάμε γιατρούς, να κρατηθούν οι επικουρικοί, να μονιμοποιηθούν. Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι αστείες μπροστά σε όσα ζήσαμε χθες».
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής, στάθηκε στη συγκινητική συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων, ακόμα και διοικητικών υπαλλήλων:
«Οι απογευματινές και βραδινές βάρδιες είναι πάντα υποστελεχωμένες. Κι όμως, ήρθαν όλοι. Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατροί. Χωρίς να τους καλέσει κανείς».
Τόνισε μάλιστα ότι η διαχείριση του περιστατικού ήταν επιτυχημένη, με δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης, κυρίως σε επίπεδο οργάνωσης σχεδίων μαζικής καταστροφής:
«Το νοσοκομείο χρειάζεται επειγόντως προσωπικό, όχι μόνο γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά, δεν παίρνουν ρεπό, δεν μπορούν να πάρουν άδεια».
Ο Κήρυκας Ζαννίκος, παιδίατρος, μετέφερε την πιο ανθρώπινη εικόνα του δράματος:
«Υπήρχαν πολλά παιδιά… ευτυχώς, τα περισσότερα όχι σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποια όμως είχαν τραυματιστεί σοβαρά».
Περιέγραψε και το τεράστιο πρόβλημα εύρεσης συγγενών για τα ασυνόδευτα παιδιά:
«Προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε τους γονείς. Σε κάποια παιδιά οι μητέρες νοσηλεύονται στην Εντατική».
«Ήρθαν όλοι. Η Χειρουργική Κλινική, η Εντατική, οι Αναισθησιολόγοι, ακόμα και όσοι δεν είχαν βάρδια. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια», σημείωσε, ευχαριστώντας και τον Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τον Δήμαρχο Χίου, που βρέθηκε στο πλευρό τους.
Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση ο Δημήτρης Κυρλαγκίτσης, ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τονίζοντας ότι:
«Το καλό είναι πως υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι με Α κεφαλαίο στο νοσοκομείο. Το κακό είναι πως το σύστημα του 2026 βασίζεται στο φιλότιμο».
Αναφέρθηκε στη δραματική πίεση που δέχθηκε το ΤΕΠ, λέγοντας πως παρόμοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί και δυστυχώς θα ξανασυμβούν. Υπογράμμισε δε ότι η επάρκεια του νοσοκομείου είναι οριακή, και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους.
«Δύο παιδιά που δεν θα γεννηθούν ποτέ… και δεκάδες άλλα που νοσηλεύονται χωρίς γονείς», κατέληξε, αναδεικνύοντας και τη συναισθηματική φόρτιση του προσωπικού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.