Υγεία

11/6/18 10:02

τελ. ενημ.: 11/6/18 15:57

Το φαινόμενο «burn out» χτυπά την πόρτα της Παθολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου»

Στα όρια κατάρρευσης το προσωπικό της, που του οφείλονται άδειες από το 2017, τη στιγμή που τα ρεπό θεωρούνται είδος πολυτελείας

Την πραγματικότητα που βιώνει το προσωπικό του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις των αριθμών που επιτεύχθηκαν εις βάρος του, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω του «π» και που αναδεικνύουν ότι ναι μεν οι αριθμοί ευημερούν όμως οι εργαζόμενοι γονατίζουν καθημερινά υπό το βάρος της ανεπάρκειας στη στελέχωση των θέσεων.

Η υποστελέχωση

Βασικό πρόβλημα, εκτός από το κτιριακό, στην πιο νευραλγική κλινική του Νοσοκομείου αποτελεί η υποστελέχωση των θέσεων των νοσηλευτών. Το κυκλικό ωράριο ενός τυπικού 24ωρου απαιτεί το ελάχιστο 10 νοσηλευτές. Παρότι στο οργανόγραμμα υπάρχουν 10 άτομα τα δύο από αυτά βρίσκονται σε άδεια εξαιτίας προσωπικών λόγων, με τους υπόλοιπους 8 να καλούνται να φέρουν σε πέρας όλο τον καθημερινό φόρτο εργασίας.

Τα πράγματα, αν εξελιχθούν με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα από τις αρχές του 2019. Και αυτό γιατί από τα 8 άτομα που σήμερα υπηρετούν στην Παθολογική η σύμβαση των 2 νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ λήγει τον Φεβρουάριο του 2019.

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε ο κίνδυνος επιπλέον υποβάθμισης της Παθολογικής Κλινικής είναι πιο ορατός από ποτέ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να λείψει κανείς. Πόσο μάλλον αν πρόκειται να αποχωρήσουν ακόμα 2 άτομα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον «π».

Είδος πολυτελείας άδειες και ρεπό

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική όταν κανείς δει τις οφειλόμενες άδειες και τα ρεπό προς τους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί στην πλειονότητα υπάρχουν εργαζόμενοι που τους οφείλονται άδειες από το 2017, τη στιγμή που τα ρεπό τείνουν να εξαφανιστούν.

«Μπορεί όλοι να συγχαίρουν τους εργαζόμενους αλλά η πραγματικότητα πίσω από αυτό το αποτέλεσμα είναι οδυνηρή για όλους μας. Υπάρχουν συνάδελφοι στους οποίους οφείλονται άδειες από το 2017. Όταν κάποιος αρρωστήσει τότε αναγκαστικά κόβονται τα ρεπό μας, την ώρα που καθένας μας έχει να λαμβάνει πάνω από 10. Έχουμε φθάσει στα όριά μας και η επαγγελματική εξουθένωση μας έχει χτυπήσει την πόρτα καιρό τώρα, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενίσχυσης της Παθολογικής με προσωπικό. Αυτό που βιώνουμε καθημερινά στην Κλινική μπορεί να περιγραφεί μόνο με τον όρο burnout»»,ανέφεραν οι εργαζόμενοι στον «π».

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης ή σύνδρομο burnout

Ο όρος «Επαγγελματική Εξουθένωση» (burnout) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης στο πλαίσιο της εργασίας και είναι φαινόμενο με σημαντικό αντίκτυπο στη σύγχρονη κουλτούρα.

Ο όρος «επαγγελματική εξουθένωση» (burnout) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Freudenberger το 1974 για να περιγράψει μια κατάσταση εξάντλησης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Καθόρισε την κατάσταση αυτή ως «αδυναμία για επίδοση, ή εξουθένωση λόγω υπερβολικών απαιτήσεων που αφορούν την ενέργεια, τη δύναμη ή τις δυνατότητες». Το άτομο γίνεται άκαμπτο, ξεροκέφαλο και ανελαστικό, εμποδίζει την πρόοδο και τις δομικές αλλαγές επειδή οι αλλαγές αυτές απαιτούν προσπάθεια για προσαρμογή.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση