2.4.2024 18:40

Τι είναι ο κοκκύτης και πώς μεταδίδεται;

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Ο κοκκύτης είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από το βακτήριο bortetella pertussis. Μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Επηρεάζει κυρίως βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών που δεν είναι ακόμη πλήρως προστατευμένα από εμβολιασμούς και παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών των οποίων η ανοσία έχει αρχίσει να εξασθενεί. Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, έως και απειλητική για τη ζωή νόσηση, ειδικά σε βρέφη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη;

Ο κοκκύτης χαρακτηρίζεται από τρία στάδια.

Το πρόδρομο στάδιο διαρκεί 1- 2 εβδομάδες και τα πρώτα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, φτέρνισμα, ξηρός βήχας αρχικά νυκτερινός και χαμηλός πυρετός . Τα βρέφη συνήθως δεν βήχουν καθόλου και μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση (μπλε ή μοβ απόχρωση δέρματος λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας) και άπνοια (απειλητική για τη ζωή παύση της αναπνοής).

Στο δεύτερο στάδιο (παροξυσμικό) , ο βήχας έρχεται σε παροξυσμούς αρκετές φορές μέσα στη μέρα και γίνεται εντονότερος. Μετά από επαναλαμβανόμενα επεισόδια βήχα ακολουθεί ένας ήχος (συριγμός) κατά την εισπνοή και συχνά και εμετός ενώ είναι πιθανά επεισόδια άπνοιας που περνάει μόλις το παιδί κάνει τη χαρακτηριστική θορυβώδη εισπνοή. Το στάδιο αυτό διαρκεί 1-6 εβδομάδες.

Στο τελευταίο στάδιο της αποδρομής οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι, αραιότεροι και τελικά σταματούν μετά από 2-3 εβδομάδες.

Οι ενήλικες και οι έφηβοι μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα.
 

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Η προστασία έναντι του κοκκύτη παρέχεται από τα εμβόλια, όταν γίνονται όλες οι απαιτούμενες δόσεις και στο σωστό χρόνο. Ήδη από τον 2ο μήνα τα βρέφη εμβολιάζονται για κοκκύτη με το εμβόλιο DTaP που αφορά και τέτανο-διφθερίτιδα (εμβολιασμοί στον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και στα 4-6 χρόνια), ενώ για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών, εφήβους και ενήλικες γίνεται το εμβόλιο Tdap στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία.

Ένα άτομο εμβολιασμένο μπορεί να νοσήσει, αλλά τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια, διαρκούν λιγότερο, ενώ τα περιστατικά κυάνωσης και άπνοιας είναι πιο σπάνια.

 

Εμβολιασμός στις έγκυες

Τα βρέφη κατά τους πρώτους μήνες ζωής και μέχρι να εμβολιαστούν με το εμβόλιο DTaP στην ηλικία 2μηνών, δεν διαθέτουν δική τους άμυνα έναντι του κοκκύτη. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν είναι μέσω του εμβολιασμού της μαμάς κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και των ατόμων φροντίδας τους τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή με το νεογνό. Οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση, με το εμβόλιο Tdap ή Tdap-IPV στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/Tdap. Επίσης με τα ίδια εμβόλια μπορεί να εμβολιαστούν και οι λεχωΐδες, που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο κοκκύτης;

Με κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή και υποστηρικτική φροντίδα. Τα βρέφη είναι πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης συστήνεται η χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε στενές επαφές που μένουν στο ίδιο σπίτι με το κρούσμα ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση και την ηλικία, εφόσον στο σπίτι υπάρχει παιδί κάτω του 1 έτους.

Αν έχω νοσήσει χρειάζεται να εμβολιαστώ;

Άτομα που νόσησαν από κοκκύτη δεν έχουν δια βίου ανοσία. Ο εμβολιασμός συστήνεται και σε άτομα που νόσησαν από κοκκύτη, καθώς η ανοσία τους σταδιακά φθίνει.
 

Θυμηθείτε: στην επόμενη επίσκεψη στον παιδίατρο, καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης όλης της οικογένειας!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ