11.1.2023 10:53

Τι είναι και σε τι χρησιμεύει η εξέταση Doppler;

Η παρακολούθηση της πορείας μιας κύησης έχει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση ότι το έμβρυο αναπτύσσεται ομαλά, χωρίς να προμηνύονται οποιασδήποτε μορφής επιπλοκές. Με την παρακολούθηση της κύησης από τα πρώτα της κιόλας στάδια, διασφαλίζεται όχι μόνο η υγεία του εμβρύου αλλά και η συνολική κατάσταση της υγείας της εγκύου. Τι είναι η εξέταση Doppler; Ποια η σημασία της στον προγεννητικό έλεγχο; Πότε πρέπει να πραγματοποιείται και τι μπορεί να μας δείξει σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο μαιευτήρας γυναικολόγος;

Τι είναι η εξέταση Doppler;

Η εξέταση Doppler, ευρέως γνωστή και ως Υπερηχογραφία Doppler, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της αντίστασης που εντοπίζει το αίμα, κατά την κίνησή του μέσα στα αγγεία. Η εξέταση έχει τη βάση της στο φυσικό Φαινόμενο Doppler, το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον αυστριακό μαθηματικό και φυσικό ChristianA. Doppler, για να περιγράψει την αντανάκλαση των ακουστικών σημάτων όταν αυτά προσπίπτουν σε κάποιο κινούμενο αντικείμενο.

Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης

Το υπερηχογράφημα Dopplerπροσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανάπτυξης του εμβρύου. Καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση και πολυάριθμες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την γυναίκα πριν από την εισαγωγή της στην εμμηνόπαυση, εντείνουν την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, στοχεύοντας στην αποφυγή εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών. Το ίδιο ισχύει για γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν ινομυώματα μήτρας, ή οποιαδήποτε άλλο μόρφωμα στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της εξέτασης Doppler, ανάλογα με τη θέση του εμβρύου και την εβδομάδα κύησης, μπορούν να ελεγχθούν τα περισσότερα όργανά του καθώς και οι περισσότερες εσωτερικές δομές. Μεταξύ των βασικών λειτουργιών του ελέγχου περιλαμβάνονται:

  • Η μέτρηση του μεγέθους της κεφαλής και του μηριαίου οστού, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα εκτίμησης του βάρους
  • Την αξιολόγηση της κατάστασης, της θέσης και της σύστασης του πλακούντα
  • Τον υπολογισμό του όγκου και της ποσότητας του αμνιακού υγρού
  • Την αξιολόγηση της αιματικής ροής εντός των αρτηριών της μήτρας
  • Την πρόβλεψη μιας μεγάλης σειράς παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να σχηματιστούν μετά τη γέννα για το νεογνό

Ποια η σημασία της εξέτασης στον προγεννητικό έλεγχο;

Ο προγεννητικός έλεγχος έχει κομβική σημασία στην παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί άμεση επέμβαση εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε απρόοπτη επιπλοκή. Η εξέταση Doppler αποτελεί μια πολύτιμη προληπτική εξέταση για το σύνολο της διάρκειας μιας κύησης. Όταν αυτή γίνεται στα αγγεία της μήτρας της εγκύου, μπορεί να ανιχνεύσει εύκολα διαταραχές της δημιουργίας του πλακούντα, καθώς και των συνεπειών της. Όταν πραγματοποιείται στα αγγεία του ίδιου του εμβρύου, μπορεί να προβλέψει και να παρακολουθήσει μια ευρεία σειρά παθολογικών καταστάσεων, όπως το Σύνδρομο Εμβρυο-εμβρυικής Μετάγγισης και διάφορες καρδιακές ανωμαλίες. Μεταξύ των συχνότερων ενδείξεων για διενέργεια υπερηχογραφίας Doppler, περιλαμβάνονται η ύπαρξη προεκλαμψίας, η υποψία ύπαρξης συγγενούς ανωμαλίας στο έμβρυο, η πολύδυμη κύηση και οποιαδήποτε ένδειξη καρδιακής διαταραχής στο έμβρυο.

Απαιτεί κάποια προετοιμασία;

Η πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος Doppler δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από τη μεριά της εγκύου. Αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο μετά την 24η εβδομάδα της κύησης, συνήθως μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ