27.6.2022 11:23

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Γράφει η Μαρία Δαμασίωτη, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Η διπολική διαταραχή είναι μια συναισθηματική διαταραχή, που συχνά την ακούμε και ως μανιοκατάθλιψη και συγκαταλέγεται στις ψυχικές νόσους. Ονομάζεται διπολική, γιατί αποτελείται από δυο πόλους, δηλαδή από δύο αντίθετες συναισθηματικές διαταραχές, την μανία και την κατάθλιψη.

Μια περίοδος πολύ καλής διάθεσης είναι γνωστή ως μανιακό επεισόδιο και μια περίοδος άσχημης διάθεσης είναι γνωστή ως καταθλιπτικό επεισόδιο.

Το κάθε μανιακό και καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες. Τα μανιακά επεισόδια έχουν συνήθως διάρκεια από δύο εβδομάδες έως και 4-5 μήνες (με μέση διάρκεια τους 4 μήνες), ενώ τα καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούν περισσότερο (μέση διάρκεια περίπου 6 μήνες).

Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια έντονης ενεργητικότητας, υπερδιέγερσης, ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης, έχουν μειωμένη αίσθηση του κινδύνου, χαλαρούς ηθικούς φραγμούς, νιώθουν μεγαλομανία, μπορεί να ξοδεύουν υπερβολικά χρηματικά ποσά, μπορεί να διαταράσσεται ο ύπνος τους και να μην νιώθουν την ανάγκη ξεκούρασης. Με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται το μανιακό επεισόδιο, που μπορεί να εμφανιστεί και ως υπομανιακό επεισόδιο όταν όλα αυτά τα συμπτώματα έχουν πιο ήπια μορφή και καθιστούν το άτομο αρκετά παραγωγικό, χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργικότητά του.

Σε συνέχεια ενός μανιακού επεισοδίου, συχνά έρχεται ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Τότε υπάρχει έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα, κακή διάθεση, μειωμένη λειτουργικότητα, απάθεια, αίσθημα κόπωσης, ιδέες ενοχής και αναξιότητας, κακή εικόνα εαυτού, απροθυμία περιποίησης ατομικής υγιεινής, διαταραχές στο βάρος.

Κάποιες φορές, μπορεί να υπάρξουν και περίοδοι, διάρκειας τουλάχιστον δυο εβδομάδων που να παρουσιάζονται ταυτόχρονα χαρακτηριστικά μανίας και κατάθλιψης, είτε να υπάρχει ταχεία διαδοχή αυτών των συμπτωμάτων (συνήθως μέσα σε λίγες ώρες). Αυτό ονομάζεται μεικτό επεισόδιο.

Η διπολική διαταραχή, σε κάθε περίπτωση, είναι μια δύσκολη ψυχική νόσος και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, που θα ορίσει ο θεράπων ψυχίατρος ο οποίος θα κάνει και τη διάγνωση.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην θεραπεία της ασθένειας όπως και σε όλες τις ασθένειες, έχει η ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένο από ειδικό ψυχικής υγείας, για τη νόσο και τους τρόπους συμπεριφοράς αυτής αλλά και του ασθενή.

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου , τηλ 2271020000 (εσωτ. 2 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου)

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ