17.5.2021 12:32

Ταξίδι στην Ψυχοθεραπεία

Γράφει η ψυχολόγος Μαρκέλλα Φύκια, Συνεργάτιδα Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Με τον ερχομό της καλοκαιρινής περιόδου όλο να πλησιάζει, το μυαλό ταξιδεύει αυτόματα σε διακοπές, χαλαρούς ρυθμούς, σε μελλοντικά ταξίδια. Παρόλα αυτά, ένα ταξίδι που δεν έχει εποχή και με διαβατήριο την θέληση για αλλαγή ή ανάπτυξη, είναι το ταξίδι στον κόσμο της ψυχοθεραπείας.

Συγκεκριμένα το ταξίδι αυτό δεν έχει πάντα ξεκάθαρο προορισμό, έχει πολλές στάσεις αναμονής με τον εαυτό του ατόμου, ωραίες συζητήσεις αλλά και στιγμές αναταράξεων των συναισθημάτων. Απόλυτος οδηγός η ίδια η προσωπικότητα να καθορίζει, να αναγεννάται, να θυμώνει, να εστιάζει, να αποφεύγει με όλα τα παραπάνω να συνυπάρχουν συνειδητά ή ασυνείδητα και να μάχονται το καθένα ξεχωριστά για να καθορίσουν εκείνα τον προορισμό.

Οι αποσκευές του ταξιδιού μπορεί να είναι τόσο βαριές, αλλά παρόλα αυτά είναι κομμάτι της ζωής του ατόμου που δυσκολεύεται να τις αναγνωρίσει ή να τις αποχωριστεί. Στα μάτια του μοιάζουν με ένα συνηθισμένο κομμάτι του, μια συνέχειά του, παρόλο που μπορεί να τον κουράζουν έως και να τον εξαντλούν με το βάρος τους. Δύσκολα και σχεδόν ενοχικά σκέφτεται να τις ελαφρύνει. Το ρίσκο της αλλαγής μέσα από το θάρρος για παραπάνω εξερεύνηση του εσωτερικού της αποσκευής γίνεται με την βοήθεια του θεραπευτή φωτίζοντας σαν προβολέας στην ομίχλη της αφήγησης τα δυσλειτουργικά μοτίβα, τις πάγιες πεποιθήσεις της ζωής του ή τους φόβους του, βοηθώντας το άτομο να τα αναγνωρίσει.

Η πορεία του ταξιδιού χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα και με την προϋπόθεση ότι όλοι αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για το πως αισθάνονται, μέσα από έναν αιτιολογικό χαρακτήρα.

Πολλές φορές όμως μπορεί να υπάρξει μετεπιβίβαση στο ταξίδι, συνήθως είναι μια συνεχής διαδικασία, παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η πιθανότητα το ταξίδι αυτό να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβάτη, η μετεπιβίβαση είναι μια υγιής διαδικασία, τις περισσότερες φορές προσφέρει πρόοδο και εξέλιξη στο άτομο.

Αδιαμφισβήτητα όποιο και να είναι το τέλος ή ο τελικός προορισμός σίγουρα εμπεριέχει νέες πορείες και μια δυναμική και εξελίξιμη διαδικασία. Το άτομο μέσα από την αναμονή, την ματαίωση, την αναγνώριση, την βαθιά σύνδεση, το αμοιβαίο και ικανοποιητικό για εκείνον «σχετίζεσθαι» και με συμπεριφορικές αλλαγές χαράσσει την δική του μοναδική πορεία στο ταξίδι, μακριά από χάρτες, καλούπια και περπατημένους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Σύμφωνα με τον Swindoll, η ζωή είναι κατά το 10% ό,τι μας συμβαίνει και κατά 90% πώς αντιδράμε σε αυτό.

Δρομολόγια υπάρχουν πολλά, η επιβίβαση είναι επιλογή στην συνειδητότητα!

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου,Εγκρεμού 30, Χίος

τηλ. 22710-20000 (εσωτ. Γραμ.3), tpsye@kpechios.gr, www.kpechios.gr

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ