6.3.2023 10:09

Τα αναπτυξιακά στάδια παιδιών ηλικίας 18 μηνών έως 2 χρονών

Γράφει η Ειρήνη Ασπρούλη, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

«Τι πρέπει να περιμένω από το παιδί μου σ’ αυτή την ηλικία. Γιατί δεν παίζει με τα άλλα παιδιά; Γιατί δεν μιλάει με τα άλλα παιδιά; Γιατί δεν μιλάει ακόμα; Μήπως πρέπει ν’ απευθυνθώ σε ειδικό;». Αυτά συνήθως απασχολούν τους γονείς σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας είναι η κίνηση, ο λόγος, η κοινωνικοποίηση, η νόηση, η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και οι γενικές γνώσεις.

Αδρή κινητικότητα: Γενικά το παιδί σ’ αυτή την ηλικία είναι πολύ δραστήριο. Σταδιακά εξελίσσεται η ικανότητα της βάδισης και γύρω στα 2 χρόνια μπορεί να τρέχει, να πετάει και να κλωτσάει τη μπάλα.

Λεπτή κινητικότητα: Στους 18 μήνες το παιδί μπορεί να φτιάξει πύργο με 2-3 τουβλάκια, ενώ στα 2 χρόνια με 6-7 τουβλάκια. Επίσης, κρατάει το μολύβι σαν ραβδί, ενώ είναι συχνή η εναλλαγή στη χρήση του χεριού. Μπορεί να σκίσει χαρτί σε μεγάλα κομμάτια στην αρχή και αργότερα σε μικρότερα κομμάτια. Ακόμη μπορεί να τρώει μόνο του, χωρίς όμως να τα καταφέρνει τέλεια.

Λόγος: Στους 18 μήνες ονοματίζει γνωστά αντικείμενα και σταδιακά στα 2 του χρόνια εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και ξεκινά να κάνει φράσεις με 2-3 λέξεις. Στην αρχή συμμετέχει σε παιδικά τραγούδια και στη συνέχεια μπορεί να ακούει πολύ μικρή ιστορία.

Κοινωνικοποίηση: Το παιδί δε συνεργάζεται εύκολα με άλλους στο παιχνίδι του και είναι αρκετά επιθετικό λόγω της αδυναμίας στον εκφραστικό λόγο.

Νόηση: Μαθαίνει ακόμα από αισθητηριακές και κινητικές δραστηριότητες και αρχίζει η ανακλητική μίμηση.

Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη: Σταδιακά αυξάνεται η αυτογνωσία του και συνειδητοποιεί την ταυτότητά του. Σιγά σιγά αυτονομείται και συμμετέχει στο ντύσιμο – γδύσιμο καθώς αρχίζει και η εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Γενικές γνώσεις: Το μεταβατικό αντικείμενό του είναι ακόμα απαραίτητο σ’ αυτή την ηλικιακή φάση. Συνεχίζει να εξερευνά το χώρο και η παρορμητικότητά του αυξάνεται.

Κάθε παιδί όμως είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Αν κάτι σας απασχολήσει ή σας προβληματίσει, δώστε του πρώτα λίγο χρόνο, περίπου 6 μήνες και μετά μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τον παιδίατρο ή απευθυνθείτε σε ειδικούς. 

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, 2271020000 (εσωτ.1).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ