1.2.2022 14:57

Σε λεπτό σχοινί ισορροπούν οι αντοχές των υγειονομικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει το ΣΕΣΝΟΧ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο, εκπρόσωποι του ΣΕΣΝΟΧ αλλά και του ΕΚΑΒ Χίου, με αφορμή την 24ωρη πανδημοσιουπαλληλική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για ζητήματα υγείας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του ΣΕΣΝΟΧ σε συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς σύσκεψη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρο με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων προκειμένου μαζικά και δυναμικά, να διεκδικήσουν μια καλύτερη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια υγεία.

Μόνιμες προσλήψεις ζητά το ΕΚΑΒ Χίου και το ΣΕΣΝΟΧ

Μιλώντας στην Συνέντευξη Τύπου, η Γραμματέας του Σωματείου, Ολυμπία Κουβαρά,  αναφέρθηκε στο υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ, το οποίο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπου 55.000 κατοίκους. Στόχος, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Χίου, Φώτης Βύρας, είναι να λειτουργούν σταθερά δυο ασθενοφόρα για επείγοντα περιστατικά και ένα το πρωί για την εξυπηρέτηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδική λύση καθώς οι ανάγκες έχουν και μόνιμο χαρακτήρα:

«Είναι ανάγκη μεγάλη για άμεσες προσλήψεις. Το πιο σωστό για να στηθεί ο οργανισμός μας είναι να είναι μόνιμες προσλήψεις γιατί με τις επικουρικές προκύπτουν συνεχώς μεγάλα κενά, κυνηγάμε συνεχώς τις ανανεώσεις και πότε θα μείνει κενό να μπαλώσουμε και που».

Κραυγή αγωνίας από το προσωπικό στην πρώτη γραμμή

Παράλληλα ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα και με τους εργαζομένους, είναι η υποστελεχωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα της οποίας, τις υπηρεσίες καλείται να διεκπεραιώσει το Νοσοκομείο. Το προσωπικό όπως ανέφεραν, βρίσκεται  «στα όρια του» με ενδεικτικό παράδειγμα τις νοσηλεύτριες στα κοντείνερ:

«Οι νοσηλεύτριες στον covid-19, έχουν φτάσει στα όρια τους, είναι αδύνατον να πάρουν άδεια όπως και στα υπόλοιπα τμήματα διότι ο κόσμος που δουλεύει εκεί έχει κληθεί από υπόλοιπα τμήματα και είναι αδύνατον να δοθούν οφειλόμενα ρεπό. Μια νοσηλεύτρια μπορεί να βρίσκεται σε ένα κοντείνερ και στο δίπλα να μην έχει εικόνα να δει τι γίνεται… μπορεί να χρειαστεί να ντυθεί και να ξεντυθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της βάρδιας» περιέγραψε η κα. Κουβαρά.

Αχτίδα αισιοδοξίας δημιουργεί η νέα αίθουσα χημειοθεραπείας, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους να έχει προβλεφθεί η στελέχωση της, με υγειονομικό προσωπικό όπως λ.χ. ογκολόγο και αιματολόγο. 

Στο μέτωπο των εμβολιασμών επανέλαβαν την αντίθεση τους στην διενέργεια εμβολιασμών στο Νοσοκομείο, ζητώντας την στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας προκειμένου η ίδια να ενισχύσει την εμβολιαστική διαδικασία όπως οφείλει. 

«Η Ισχύς εν τη ενώσει»

Στόχος, μέσα και από την σημερινή σύσκεψη ήταν να ευαισθητοποιηθούν φορείς και κατ’  επέκταση οι πολίτες καθώς η υπόθεση της υγείας αφορά το σύνολο των πολιτών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο συλλογικά θα κατορθώσει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία να λειτουργήσει σωστά τόσο για τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους.

Τέλος, η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί την αρχή σύμφωνα με την κα. Κουβαρά για μελλοντικές κινητοποιήσεις καλώντας την τοπική κοινωνία και όχι μόνο να αφουγκραστεί και να διεκδικήσει μια δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ