5.6.2018 10:00

O κόσμος χαμογελά πίσω από τα… σάπια δόντια του

• Το κεφάλαιο «υγεία και πρόληψη» πέθανε για την πλειοψηφία των Χιωτών. Χιώτης οδοντίατρος εξηγεί στον «π» τη θλιβερή εικόνα που αντικρίζει τα τελευταία χρόνια, αφού ως και ο καθαρισμός της οδοντοστοιχίας αποτελεί … πολυτέλεια.

Η οικονομική κρίση δεν αντικατοπτρίζεται  μόνο στη μικρότερη λίστα του σούπερ μάρκετ, στα ψώνια σε περιόδους εκπτώσεων, ή στη λιγότερη βενζίνη στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μας, μιας και οι εργαζόμενοι σε πρατήρια καυσίμων όταν ακούν από πελάτη τη φράση «γέμισε το»  δεν πιστεύουν στα αυτιά τους.

Καμία προληπτική εξέταση πια…

Το σημαντικότερο , πέραν των άλλων των καθημερινών αγαθών, είναι η υγεία. Κλισέ, αλλά αναπόφευκτο. Χωρίς αυτή τίποτα δεν προχωρά, τουλάχιστον ομαλά και τίποτα δεν διορθώνεται. Τα τελευταία χρόνια και οι Χιώτες έχουν ξεκινήσει γενναίες περικοπές στην πρόληψη.

Αν και δεν περιλαμβάνονταν ποτέ στην κύρια νοοτροπία μας, καθώς τον γιατρό τον επισκεπτόμασταν μόνο όταν κάτι συνέβαινε, ως εντούτοις έναν «ρημάδι» καθαρισμό τον κάναμε μία φορά το χρόνο στα δόντια μας. Η προληπτική εξέταση δοντιών, όπως μας αναφέρει και Χιώτης οδοντίατρος, «έχει πεθάνει» και μαζί του πήρε και τα υγιή στόματα.

Από τους 20 γονείς που ζήτησαν πληροφορίες για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους, μόνο οι 3 τα οδήγησαν σε οδοντιατρική καρέκλα.

«Βγάλε μου το δόντι… να αγιάσω»

«Η δύσκολη και θλιβερή πραγματικότητα είναι αυτή. Δυστυχώς την κρίση την καταλαβαίνεις αλλού, και όχι στο αν η καφετέρια είναι γεμάτη. Επειδή και ο πατέρας μου ήταν οδοντίατρος, εδώ στη Χίο,  αλλά έτυχε και να προλάβω και εγώ ο ίδιος αυτό που ορίζουμε συχνά ως ‘’καλές εποχές’’, ο κόσμος στον πρώτο πόνο ερχόταν κατευθείαν στον οδοντίατρο. Να δει τι έχει, γιατί πονάει. Στην περίπτωση που κάποιο δόντι, είτε μπροστινό είτε πιο πίσω που δεν φαινόταν, έχρηζε απονεύρωσης, η πρώτη ερώτηση του ασθενή ήταν ‘’πως θα το αντικαταστήσουμε, με τι;’’ Σήμερα μου τυχαίνουν αρκετά περιστατικά που ο κόσμος, ενώ αυτό που έχει μπορεί να θεραπευτεί με κατάλληλα βήματα, μου ζητάει απλά να του βγάλω το δόντι για να γλυτώσει επισκέψεις. Όσο για αντικατάσταση ούτε λόγος», αναφέρει στον «π» ο νεαρός Χιώτης οδοντίατρος, φανερά απογοητευμένος, αφού πολλές φορές οι εικόνες στομάτων που αντικρίζουν τα μάτια του παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, που δεν γνωρίζουν τι πάει να πει οδοντόβουρτσα, όχι σφράγισμα.

Τα παιδιά έρμαια της γονικής νοοτροπίας

Αξιοσημείωτο, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι το γεγονός της παιδικής οδοντοστοιχίας.  Μόλις μερικούς μήνες πριν συμμετείχε στη δράση που πραγματοποίησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος με το Χαμόγελο του Παιδιού, εξετάζοντας δωρεάν παιδιά στα σχολεία. «Θυμάμαι ότι ελέγξαμε τα δόντια των παιδιών και στη συνέχεια τους γράψαμε σε ένα χαρτί αν και τι χρειάζεται να κάνουν. Για παράδειγμα σφράγισμα.  Τα παιδιά πήραν το χαρτί τους και το μετέφεραν στο σπίτι, για να το δείξουν στους γονείς τους. Δέχτηκα σχεδόν 20 τηλεφωνήματα από γονείς, που ζητούσαν περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των δοντιών των παιδιών τους. Στο ιατρείο ήρθαν μόνο 3 από αυτούς… Αυτό τα λέει όλα», καταλήγει ο οδοντίατρος.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ