19.4.2021 13:26

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου: Στη διαδρομή προς Καλλιμασιά

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε μια νότα αισιοδοξίας πηγαίνοντας για το κλιμάκιο Καλλιμασιάς...

Λίγα λόγια για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου: Ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και είναι μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» που στοχεύει στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η λειτουργία της εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες της είναι δωρεάν σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους, που κατοικούν στα νησιά Χίος, Οινούσσες, Ψαρά.

Η διεπιστημονική ομάδα της ΚΜΨΥ (Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτής) πραγματοποιεί τακτικά κλιμάκια, ανά 15νθήμερο ή μηνιαία, τα οποία είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Ψαρών και Οινουσσών. Οι υπηρεσίες της ΚΜΨΥ απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων του Νομού Χίου και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν Ψυχιατρική Εκτίμηση, χορήγηση και παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, υποστηρικτική παρακολούθηση (follow-up), ψυχολογική υποστήριξη, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.α.

Οι δράσεις Αγωγής Κοινότητας είναι ενσωματωμένες στη λειτουργία και φιλοσοφία της ΚΜΨΥ. Έχουν στόχο την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου και τη δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου προς τον πάσχοντα εντός της κοινότητας που ζει. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω συνεχών και σταθερών συναντήσεων του προσωπικού με τους φορείς της κοινότητας (γιατρούς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς φορείς κ.ά.).

Τα τελευταία χρόνια η Κ.Μ.Ψ.Υ. εξυπηρετεί και μέρος του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί. Η παραπομπή των ατόμων αυτών στη Μονάδα προέρχεται από πολλαπλές πηγές, όπως το Νοσοκομείο, τους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί για την προσωρινή φιλοξενία, το Κέντρο Ταυτοποίησης, την Αστυνομία, τις δρούσες στο νησί ΜΚΟ και οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν την ψυχιατρική εκτίμηση παιδιών και ενηλίκων, την παρακολούθηση των περιστατικών για όσο διάστημα βρίσκονται στο νησί, την υποστηρικτική και τη συμβουλευτική γονέων καθώς και την παροχή συμβουλευτικής των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαχείριση των περιστατικών.

Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000 (εσωτ.2)

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ