#ΕΣΥ

Γιατροί από όλη την Ελλάδα στη 10η Σύνοδο Ιατρικών Συλλόγων στη Χίο

Στη Χίο πραγματοποιείται η σημαντική συνάντηση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ελλάδας με επίκεντρο τα προβλήματα του ΕΣΥ και την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Στη Χίο πραγματοποιείται από το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2026 η 10η Πανελλήνια Σύνοδος Προέδρων και Εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων Ελλάδας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων γιατρών από ολόκληρη τη χώρα. Οι εργασίες της Συνόδου φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Χανδρής» και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τόσο με την αυτοδιοικητική όσο και με την ιατρική του ιδιότητα.

Την πανελλήνια αυτή ιατρική σύνοδο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύχτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής, ενώ το «παρών» έδωσαν και πολλοί γνωστοί γιατροί της Χίου, σχεδόν το σύνολο των μελών του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Γεωργιάδης.

Για τη θεματολογία και τον χαρακτήρα της Συνόδου, καθώς και για τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, μίλησαν στον «Πολίτη» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογιός και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας τις σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και των νησιωτικών ή ορεινών περιοχών της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών περιοχών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των αποδοχών των γιατρών του Δημοσίου, ώστε να περιοριστεί η φυγή ιατρικού προσωπικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι πανελλήνιες αυτές σύνοδοι συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών, οι σύλλογοι καταφέρνουν να συντονίζουν τις δράσεις τους, να προβλέπουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας και να λειτουργούν ως αξιόπιστοι σύμβουλοι του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Στις εναρκτήριες ομιλίες επισημάνθηκε ακόμη ότι η πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων στην περιφέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο οι Ιατρικοί Σύλλογοι όσο και η Πολιτεία έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν πιο άμεσα τις ανάγκες των επαρχιακών πόλεων, της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και των ορεινών περιοχών της χώρας, οδηγούμενοι σε πιο ολοκληρωμένα και σφαιρικά συμπεράσματα.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα άμεσα αντανακλαστικά των γιατρών και του Νοσοκομείου της Χίου κατά την αντιμετώπιση του πολύνεκρου ναυαγίου προσφύγων και μεταναστών που σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή. Όπως επισημάνθηκε, η κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπήρξε άμεση και η περίθαλψη των τραυματιών πραγματοποιήθηκε με αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Tags: ΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ